Miksi pääsiäisen paikka ”niksahti” tänä vuonna?

0

Kunnallislehden lukija Tauno Viander kummastelee tämän vuoden 2019 pääsiäisen poikkeavan tuntuista ajankohtaa. ”Miksi tänä vuonna vietämme pääsiäistä vasta kevätpäivän tasauksen jälkeisen toisen täydenkuun jälkeen”, hän kysyy.

Selvityksen asiaan antaa TD Kalle Elonheimo Paimion seurakunnasta:

”Pääsiäinen on kevätpäivän tasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Tämä Nikean I kirkolliskokouksen vuonna 325 määrittelemä sääntö tuntuu tänä vuonna niksahtaneen.

Vuonna 325 tähtitieteellinen laskenta ei ymmärrettävästi ollut yhtä tarkkaa kuin nykyisin. Kevätpäiväntasauksen ajankohdaksi sovittiin 21. maaliskuuta, joten oikeastaan pääsiäisen laskentasääntö on: 21.3. olevan tai jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai – siis aikaisintaan 22.3.”, Elonheimo selventää.

Hän lisää vielä, että useimmat ortodoksiset kirkot käyttävät ainakin pääsiäisen ajankohdan suhteen yhä juliaanista kalenteria, joka on 13 päivää yleisesti käytössä olevaa gregoriaanista kalenteria jäljessä.