Sauvolaisen Elämys Ämmin pääsiäinen kuluu herkkuja valmistaessa sekä turisteja ylläpitäessä. Yrittäjä Sanna Katajaisen mukaan Ämmin arki vilkastuu kesää kohden.
– Pääsiäisenä meillä on ulkomaalaisten turistien lisäksi paljon hyvinvointiryhmiä tai sitten kurssittajat tulevat ja varaavat tilan käyttöönsä. Ruokien tarinallistaminen kulkee kuitenkin vahvasti pääsiäisessä mukana, hän kertoo.
Pääsiäispöytään voisi laittaa esimerkiksi Ämmin revittyä lammasta, joka marinoidaan konjakissa tai jaloviinassa viiden päivän ajan, haudutetaan yön yli ja tarjotaan hampurilaisen ja valkosipulimajoneesin kera. Perinteistä mämmiä voi myös hyödyntää moniin resepteihin.
– Mämmi antaa esimerkiksi lihapulliin maltaisen maun. Se käy myös siemennäkkileipiin, juustokakkuun tai jäätelöön.
Katajaisen mämmi-reseptit ovat syntyneet yrityksen ja erehdyksen kautta. Mämmin pohjana on oman isoäidin resepti lapsuudesta.
– Tein itse mämmiä viime pääsiäisenä ensi kertaa ja oma äitini maistoi sitä ja testasi, oliko maku oikea. Mämmin tekeminen on vastaavaa keittiöterapiaa kuin ruisleivänkin tekeminen. Se vie aikaa ja massaa ja sen käyttäytymistä pitää seurata.
Rukiin Katajainen ostaa paikallisilta viljelijöiltä ja jauhaa sen itse.
– Muutenkin suosin leivonnaisissa oman kylän vehnää ja ruista. Näin voin sanoa, että miltä pellolta raaka-aine on tullut. On tärkeää, että ruoan alkulähde ja tarina löytyy.

Mahla kuuluu kevääseen
Muihin kevään askareihin Elämys Ämmissä kuuluu koivun mahlan valutus.
– Se ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin, vaan vaatii maanomistajien lupaa. Meillä yhdestä koivusta tulee kolme litraa mahlaa päivässä, Sanna Katajainen kertoo.
Hän kertoo mahlan sisältävän runsaasti kivennäis- ja hivenaineita. Se sopii kahvin keittoon, smoothieihin, puuroihin ja jopa janojuomaksi sellaisenaan.
– Mahlan kerrotaan olevan ainoa oikea saunajuoma. Kun sitä juo ja jättää oluet pois, hikikin haisee pahemmalta ja näin ollen paha hiki poistuu. Mahla käy myös hiusten pesuun ja saippuaksi.
Mahlaa juoksutetaan vielä pari viikkoa ja vappuakin voi jo pitää silmällä.
– Mahlasta voi tehdä simaa vapuksi. Samalla se sopii myös pääsiäispöydän juomaksi, Katajainen kertoo.
Kevään edetessä myös villiyrtit alkavat nousemaan.
– Pian koivuihin tulee jo hiirenkorvat, jotka käyvät syötäväksi. Nokkoset, voikukat, maitohorsmat puskevat pian maasta. Jos pääsiäisenä on lämmintä, saattaa löytyä jo ainekset villiyrttisalaattiin.
Kevään lämmetessä Elämys Ämmin eläimetkin pääsevät takaisin talvimajoituksestaan. Munamies-kukko ja Tanhupallo-kana sekä viiriäiset pääsevät takaisin kotiin kesälaitumille.
– Ovet pidetään kanan ja kukon tultua kiinni, koska ne ovat niin ihmisrakkaita, että tulisivat muuten sisälle. Kun viime kesänä pidimme ulkona tilaisuuksia, tulivat ne aina itsenäisesti niihin mukaan, Katajainen nauraa.

Sanna Katajainen jakoi Kunnallislehden lukijoille pääsiäisreseptejään.

Mämmilihapullat
500g jauhelihaa
1 dl mämmiä
1 kpl sipuli
0,5 dl korppujauhoa
1 dl kermaa
1-2 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Hienonna sipuli. Sekoita korppujauho kermaan ja anna turvota noin 10 minuuttia. Sekoita muut aineet kerma-korppujauhoseokseen ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista ne pannulla tai uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile perunamuusin ja suolakurkkujen kera.

Kotijuusto
2 l täysmaitoa/tilamaitoa
2 kermaviiliä
8 munaa
0,5 rkl hienonnettua merisuolaa
yrttisilppua/ kuivattua kirsikkapuun lehteä
(jäisiä mustaherukoita tai karpaloita)
Kuumenna täysmaito/tilamaito lähes kiehuvaksi paksupohjaisessa kattilassa. Sammuta levy ja vatkaa joukkoon keskenään sekoitetut kananmunat ja kermaviilit. Kiehauta ja sekoittele seosta koko ajan, ettei se pala pohjaan. Sammuta levy ja anna juustoutua vartin verran. Kerää juustomassa, lisää suola, vatkaa hienoksi. Lisää yrttisilppu ja nostele sideharsolla vuorattuun lävikköön tai juustomuottiin. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Kumoa ja koristele. Ota hera talteen ja käytä sämpylätaikinan nesteenä.

Pääsiäislammasta uudella tavalla
Karitsan viulu
1 dl oliiviöljyä
2 dl jaloviinaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
3 valkosipulia (kokonaista)
2 rkl merisuolaa rouhittuna
tuoreen timjamin oksia
Kuivaa viulu, kuori valkosipulit ja paina kynnet lihan sisään. Sekoita öljy, jaloviina, suola ja juokseva hunaja. Laita viulu paistopussiin ja kaada marinadi päälle. Pidä jääkaapissa viisi päivää välillä käännellen. Ota huoneen lämpöön tuntia ennen, kun laitat uuniin. Tunti 200 asteessa, 10 tuntia 110 asteessa. Revi liha (tarkista suola), kaada mehukasta paistolientä päälle.

Valkosipuli-lime-majoneesi
1 dl Hellmann’s majoneesia
puolikkaan limen raastettu kuori
1 rkl limen mehu
1,5 tl valkosipulirouhetta
Sekoita ainekset, anna maustua hetki ja nauti lampaanlihan kanssa.