Paimion kaupungin palkkaama määräaikainen joukkoliikennesuunnittelija Tuomo Mutanen on pyrkinyt parantamaan kaupungin joukkoliikennettä. Hän on jo ehtinyt esitellä aikaansaamansa suunnitelmat kaupunginhallitukselle, joka suhtautui asioihin myönteisesti.
Tällä hetkellä Paimion sekä sisäinen että ulkoinen liikennöinti ovat muutosten alla. Eniten niitä on kokemassa Paimion sisällä liikennöivä Kymppikyyti. Koulukuljetusten kilpailutus on myös meneillään, ja reitteihin on tehty pieniä tarkennuksia.

Paimiolaiset ovat monesti toivoneet Paimion ja Turun välille parempia työmatkaliikenneyhteyksiä, ja sama asia ilmeni viime syksynä kaupunkilaisille tuotetusta kyselystä. Vaikka radikaaleja muutoksia ei pystytäkään tekemään, on luvassa pieniä viilauksia aikatauluihin. Föliin Paimio ei ole liittymässä ainakaan seuraavaan kolmeen vuoteen – jos sittenkään.
– Turun ja Paimion välinen liikenne oli jo kilpailutettu ennen työtehtävieni alkamista. Sopimus on tehty ELY:n kanssa, ja TLO operoi liikennettä. Sopimus alkaa heinäkuun alussa ja on voimassa kolme vuotta. Lisäksi jatkolle on kahden vuoden optio, Mutanen kertoo.
Uusimpana muutoksena Turun ja Paimion välisellä reitillä tarjolla on lisävuoro perjantai- ja lauantaiöinä. Vuoro lähtee Paimiosta Turkuun kello 00.40. Turusta vastaavasti viimeinen vuoro Paimioon lähtee takaisin kello 1.40.
Muuten Turun suuntaan kulkevia pikavuoroja ei lisätty. Toistaiseksi ainoastaan yksi linja kulkee pikavuorona Turkuun moottoritietä pitkin, kun kaikki muut linjat kiertävät 110-tien sekä Paimiontien kautta.
Myös TLO:n liikennöimien sisäisen liikenteen vuoroja viilattiin jonkin verran. Suuria muutoksia ei pystytty tekemään, sillä liikennöinti on jo ketjutettu mahdollisimman tehokkaaksi.

Aiemmin etenkin ikäihmisten kuljetukseen profiloitunut Kymppikyyti pannaan Tuomo Mutasen mukaan kokonaan uusiksi. Hän muistuttaa, että Kymppikyydin käyttö kuuluu kaikille iästä riippumatta.
Tavoitteena on viedä kuljetusta aamulla myös Helsingin pikavuoropysäkin suunnalle. Kyyti kulkee myös Askalaan ja takaisin kolme kertaa viikossa, samoin Koskela-Hanhijoen välillä. Kaksi kertaa viikossa ajetaan puolestaan Taatilan lenkki sekä tarvittaessa kuljetus myös Korvenalantien ja Ruokolinnantien suunnalle. Uudistukset tulevat voimaan elokuussa.
– ELY on myös luvannut järjestää vuoron Askalaan ja takaisin hoivakodin työmatkaliikennettä helpottamaan.

Matkustajia houkutellaan busseihin jatkossa kymmenen prosentin alennuskokeilulla 1. heinäkuuta alkaen.
– Matkalippujen hinta vaihtelee Turun ja Paimion välillä kilometrien mukaan. Toivotaan, että alennus lisäisi kiinnostusta bussimatkustukseen, Tuomo Mutanen tuumaa.
Kymppikyydin hinnasto puolestaan muuttuu tasasummaksi ja on jatkossa kolme euroa matkaa kohden.

Lue lisää 5.4.2019 lehdestä