Susi liikuskeli Paimiossa Kaimalantien suunnalla

1

Paimiolaisen Aaltosen perheen 8-vuotiaat kaksoset Ellen ja Peetu joutuivat tarkastelemaan sutta lähietäisyydeltä viime viikon torstaina Kaimalantien varrella.

Lapset odottelivat aamulla puoli yhdeksän aikaan koulutaksia Kaimalantien puolenvälin lähistöllä, kun susihukka ilmestyi yllättäen läheiselle pellolle. Lapset eivät säikähtäneet, mutta olivat kuitenkin ihmeissään siitä, voiko kyseinen iso harmaa eläin todellakin olla susi.

Miltei samoilla sekunneilla lasten koulutaksi kaarsi paikalle ja poimi kaksoset kyytiin. Myös taksin kuljettaja oli nähnyt eläimen kohtalaisen läheltä ja pysäyttänyt ajoneuvonsa sitä tarkkaillakseen. Metsästystä harrastava kuljettaja oli lasten tavoin asettunut sille kannalle, että kyseessä on susi.

Taksin otettua lapset kyytiin eläin lähti lompottelemaan poispäin.

Jokelan koulua käyvien kaksosten vanhemmat Eriikka ja Tuomas Aaltonen tietävät, että tilastollisesti susi hyökkää ihmisen kimppuun ani harvoin, jos milloinkaan. He tietävät kuitenkin myös sen, että susikannat ovat melko lyhyessä ajassa kasvaneet tuntuvasti, ja samalla laji on alkanut tottua ihmisiin.

-Tämä on kieltämättä ollut meille vanhemmille askarruttava ja ahdistavakin asia. Kyllä siellä risteyksessä voisi itse seisoa, mutta kun kyseessä ovat omat pienet lapset, niin kyllä asia on torstaista lähtien ollut päivittäin mielessä, sanoo Eriikka Aaltonen.

Tuomas Aaltonen on lastensa kertomusten perusteella arvioinut, että eläin on lähimmillään ollut noin 40 metrin etäisyydellä koulutaksia odottavista lapsista.

Mitään paniikkia Aaltoset eivät halua asian tiimoilta nostattaa. Mutta he ovat joka tapauksessa esittäneet Paimion kaupungin suuntaan pyynnön, että ainakin lähiviikkoina koulutaksi voisi hakea lapset kotipihasta, joka on lähietäisyydellä nykyisestä noutopaikasta.

-Onneksi lapset eivät torstaina säikähtäneet ja lähteneet juoksemaan, mikä olisi kenties voinut aiheuttaa eläimessä reaktion, Eriikka Aaltonen pohtii.

-Lapset ottivat lopulta asian niin rennosti, etteivät ihan heti koulusta tultuaan muistaneet edes kertoa siitä.

PERTTU HEMMINKI

 

Susisurmia 1880-luvulla, mutta ei sen koommin

Eri puolilla Suomea asuvista, lähistöllä liikkuvista susista huolissaan olevista vanhemmista saa nykyisin lukea lehdistä miltei viikoittain.

Tyynnyttelevät puheet ovat yleisesti ottaen perusteltuja, mutta toisaalta kukaan ei voi antaa sataprosenttisia takuita siitä, etteikö susi voisi joissakin olosuhteissa olla lapselle vakavakin vaaratekijä.

Historiallisena faktana – ilman pelottelua – voidaan todeta, että 1880-luvun alussa susi oli Varsinais-Suomessa todellinen uhka. Paimion Perinneyhdistys ry:n nettisivuilla kerrotaan, että vuosina 1880-1881 Varsinais-Suomen maakunnassa kuoli susien surmaamina peräti 22 lasta.

Kyseessä lienevät olleet häiriintyneet, äärimmäisen nälkiintyneet tai muulla tavoin poikkeukselliset sudet, sillä mainittujen kauhistuttavien tapahtumien jälkeen sudet eivät tiettävästi ole Suomessa ihmisiä surmanneet

PERTTU HEMMINKI

 

1 KOMMENTTI

  1. 1880-luvun susisurmissa totuus voi olla kirkonkirjoihin syystä tai toisesta kirjoitettu kuolinsyy “susi vei”.

Kommenttien lisääminen on estetty.