Tuorlassa toimiva Opteon Oy sai jälleen mittavan avaruusprojektin

0

Piikkiön Tuorlassa toimiva, suurten kaukoputkien tarkkuuspeilejä valmistava Opteon Oy on sopinut Euroopan Avaruusjärjestön ESA:n kanssa suuren “kollimaattoripeilin” toimittamisesta avaruusteleskoopin rakentamista varten. Kyseessä on ESA:n Athena-nimisen röntgen-avaruusteleskoopin toteuttaminen.
Opteonilta tilattu niin sanottu paraboloidipeili on halkaisijaltaan 2,6 metriä. Peiliaihion odotetaan saapuvan Tuorlaan syys-lokakuussa 2019.
Athena on ESA:n suuri avaruushanke, jonka kustannusarvio on yli miljardi euroa. Kaukoputken laukaisu tapahtuu vuonna 2028.
Suunnitelman mukaan röntgenteleskooppi lähetetään avaruuden niin sanottuun Lagrangen kakkospisteeseen, joka sijaitsee noin neljä kertaa kauempana kuin kuu..
Valmiin peilin pinnan karkeudessa sallitaan alle yhden nanometrin poikkeama ja pinnanmuodossakin vain muutama nanometri. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa.
Peilin hankkimisesta ei järjestetty tarjouskilpailua, koska millään muulla valmistajalla kuin Opteonilla ei ole Euroopassa näyttöä riittävän tarkkojen peilien hionnasta tässä kokoluokassa.
Opteon Oy on perustettu vuonna 1990 jatkamaan ja vaalimaan akateemikko Yrjö Väisälän alullepanemaa optiikan alan huippuosaamista. Yritys on hionut Tuorlassa huippuoptiikkaa useisiin suuriin kaukoputkiin ympäri maailman observatorioita.
Viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana Opteon on erikoistunut avaruusoptiikkaan. Tästä esimerkkeinä ovat halkaisijaltaan 3,5 metrin peili Herschel-satelliittiin – joka on maailman suurin avaruuskaukoputki – ja 1.5 metrin peili meteorologiseen Aeolus-satelliittiin.
Näiden katsotaan olevan ylivoimaisesti suurimmat ja tärkeimmät avaruusteknologiahankkeet, mihin suomalaiset ovat milloinkaan osallistuneet.

Perttu Hemminki