Vistan koulu on käynnistänyt menestyksekkäästi kirjakampanjan, joka virittelee yhteistyötä koulun ja kotien välille. Yli odotusten käyntiin lähtenyt kampanja on kerännyt kodeista kirjalahjoituksia koulun omaan kirjastoon.
– Pyysimme kodeista kirjoja, joita ei enää käytetä. Kampanja otettiin hyvin vastaan ja saimme paljon kirjoja ja muutaman isommankin lahjoituksen. Ennen kaikkea klassikoita on löytynyt ja samalla koulun lukusarjoja on päästy täydentämään. Kaikenlaisia kirjoja on hyvä olla, sillä esimerkiksi 8-luokalla käydään läpi kirjallisuuden eri genrejä, koulun äidinkielen opettaja Iiro Kotiranta kertoo.

Vastaava keräys oli käynnissä myös alakoulun puolella. Yhteinen kirjasaalis jaettiin ja esimerkiksi sadut suunnattiin alakoululaisille.
Idea kirjojen hankkimisesta kodeista kouluun lähti alun perin yläasteen oppilaskunnan puheenjohtaja Aada Sevonilta.
– Puhuin äitini kanssa siitä, mitä projektia voisimme oppilaskunnan kanssa koulussa toteuttaa. Lähti ajatus hyötykäyttää koteja kirjojan hankinnassa. Olen itse vihreä ihminen ja pidän hyvänä, etteivät vanhat kirjat päädy roskikseen, Sevon kertoo.

Lukemiselle on nykypäivänä tarjolla paljon kilpailevaa ajanvietettä. Kirjojen lukemista ei enää mielletä jokaisen harrastukseksi.
– Selkeästi vuosittain kuitenkin löytyy niitä oppilaita, jotka mielellään lukevat. On mukava, että voimme tarjota lukijoille kirjaston, jossa on muutakin kirjallisuutta kuin Seitsemän veljestä, Kotiranta kertoo ja esittelee kirjahyllystä löytyvää dekkaria.
Perinteinen kirja uppoaa nuoriin kuitenkin sähköistä versiota paremmin.
– Pari vuotta sitten teimme kirjaston kanssa kokeilun, jossa 8-luokkalaiset saivat luettavakseen e-kirjat. Oppilaiden palautteen mukaan perinteinen kirja oli enemmän heidän mieleensä, Kotiranta kertoo.

Lue lisää 30.4.2019 lehdestä