Esko Kiviranta vääntää neuvotteluissa verotusasioista

0

HS-analyysi viime torstaina ( Helsingin Sanomat 16.5.2019) nimesi sauvolaisen viidennen kauden kansanedustaja Esko Kivirannan hallitusneuvotteluissa ylivertaiseksi vero-osaajaksi, joka tunnetaan erityisesti maatalouden, yritysverotuksen ja sukupolvenvaihdosverotuksen asiantuntijana. Näitä vahvuuksiaan hän on itsekin tuonut esiin muun muassa vaalikampanjoinnissa.
Kiviranta työskentelee hallitusneuvotteluissa Keskustan edustajana Kestävän talouden Suomi-työryhmän veropolitiikka-alaryhmässä, jonne tiettävästi ovat viime päivinä keskittyneet kovat kiistat tulonjaosta ja käytännössä siis siitä, mistä otetaan rahat vaalilupausten toteuttamiseen.
Uutisointi hallitusneuvotteluista on toistuvasti nostanut esiin sen, miten työn ja pääoman välillä verotus jakautuu. Hesari tulkitsi, että veroryhmä on jopa hallitusneuvottelujen polttopiste, jossa osapuolet vääntävät keinoista, joilla veropohjaa tiivistetään ja laajennetaan ja mahdollisia porsaanreikiä tukitaan. Asialistalla on ilmeisesti mm. listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus.
Kiviranta vastasi perjantaina Kunnallislehden kyselyyn ystävällisesti mutta lyhyesti ja viittasi siihen, että hallitusneuvottelut ovat arassa vaiheessa ja sen vuoksi suut supussa. Keskustan puheenjohtajan määräyksestä neuvottelijoiden on oltava medioiden suuntaan nyt vaitonaisina.
Kokeneen Kivirannan nimi ei ainakaan toistaiseksi ole ollut esillä Keskustan ministerispekulaatioissa.