Ilman ukrainalaisia työntekijöitä oman maan mansikat jäisivät pelloille

0
aarni ( taustalla) ja Antti Alanne tuottavat mansikkaa Paimion jokilaaksossa sijaitsevalla tilalla.

Suomalaiset marjatilat eivät pärjäisi ilman ulkomaista työvoimaa. Vaikka muutama innokas suomalainen nuori voisi pariksi viikoksi löytyäkin, on työvoiman tarve niin suuri ja sesonki niin pitkä, että ilman ukrainalaisia oltaisiin Paimiossa ja Sauvossakin pulassa.
–Viime vuonna meillä oli 170 ukrainalaista ja tänä vuonna tulee olemaan noin 120. Työntekijöitä tarvitaan sellainen määrä, että on meille helpompaa rekrytoida sieltä isompi porukka kerralla, kuin että edes yritettäisiin Suomesta, Heli Mikkola Mikkolan tilalta Sauvosta kertoo.
Vuonna 2018 koko Suomessa tehtiin 6845 alle kolmen kuukauden kausityötodistuspäätöstä ja noin 900 kausityöoleskelulupaa.
Työvoiman hankinta alkaa aikaisin. Paimiossa Alanteen tilalla työntekijöitä on myyjät mukaan lukien kesällä kaikkinensa 160, joista kolmannes on suomalaisia. Rekrytointityöhön käydään jo vuodenvaihteessa, ja se jatkuu aina huhti-toukokuuhun. Alanteet rekrytoivat itse, kun taas Mikkolat käyttävät ukrainalaista työnjohtajaa, jonka vastuulla on hankkia työntekijät kesäksi.
Alanteen tilalla noin 70 prosenttia työntekijöistä on vuodesta toiseen samoja. Vähäinen vaihtuvuus keventää prosessia.

Lue lisää 7.5.2019 lehdestä