PÄÄKIRJOITUS Vihapuhe on aito uhka

2

Vihapuhe ja sen yleistyminen on vakava ongelma, joka vaatii ratkaisuja. Tähän päätyi eläkkeellä oleva arkkipiispa Kari Mäkisen työryhmä raportissaan, jossa esitetään vihapuheen torjumisen viemistä hallitusohjelmaan. Raportti sai nimen Sanat ovat tekoja, ja sekin kertoo siitä, miten pahimmillaan sanat iskevät kohteeseensa kuin lyönti.
Mäkisen työryhmä kiinnittää huomiota siihen, että vihapuhe on muuttunut marginaalisesta ilmiöstä jokapäiväiseksi. Siihen törmää nykyisin jopa puolet somen käyttäjistä. Oman kokemukseni perusteella teräväsanaisuus, suoranainen uhkailu ja ilkeily ovat yhä tyypillisempiä twitterissä. Facebook on nykyään enemmän vanhemman väen alusta, jossa ilmiö on pienempi, vaikka ei toki mitenkään huomaamaton. Siellä harrastetaan pikkusieluista piikittelyä.
Pahimmillaan vihapuhe saattaa ryöpsähtää valloilleen nimenomaan sosiaalisessa mediassa. Keskustelupalstoilla ja muissa some-kanavissa on liian helppo suoltaa sopimatonta tekstiä yksittäisestä ihmisestä tai ihmisryhmistä, mutta myös yritysten palveluista. Vihapuhe ketjuuntuu nopeasti ja samalla sen vaikuttavuus kasvaa. Jatkuvasti kehittyvät sosiaalisen median alustat ovat tämän ilmiön vuoksi todella vaativia toimintaympäristöjä.
Huolestuttavaa tässä on myös se, että sosiaalisen median alustoilla toimivat nuoret altistuvat ilmiöille ja teoille, joita he eivät välttämättä osaa käsitellä. Raivoava myllytys voi hämmentää nuoria ei toivottuihin tekoihin.
Mäkisen vetämä työryhmä ehdotti merkittävää muutosta vihapuheen rikosoikeudelliseen käsittelyyn eli viharikosten siirtämistä virallisen syytteen alaiseksi. Tällöin vihapuhe johtaisi aina rikosoikeudelliseen käsittelyyn, kun nykyään vihapuheen kriminalisointi on asianomistajarikos. Kokemus on osoittanut, että oikeusprosessi on raskas ja voi altistaa pitkäänkin jatkuvalle kiusaamiselle ja uhkailulle.
Vihapuheesta on tulossa tapa, johon altistutaan yhä helpommin. Sen alalajinkin tunnemme jo: pienimuotoisempi piikittely, ilkeily ja osoittelu, johon myös langetaan yhä useammin ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ei siis pelkästään sosiaalisessa mediassa tai mediassa vaan ihan arkielämässä. Olet ehkä itsekin huomannut saman ilmiön? Oletko ollut paikalla kun kaupan kassa saa silmilleen tyytymättömän asiakkaan tai pelikentän laidalla joku vanhempi avautuu rajuin sanakääntein tuomarin toimista? Surullista katsoa, kun lapset katsovat möykkäämistä vieressä.

Yllättävänkin pienet asiat saavat ihmisiä jo kirjoittelemaan holtittomasti mitä sattuu. Joskus pelottaa, että miten lähelle mennään sitä, että käydäänkin pyrkit pystyssä mittelemään sitä, kuka on oikeassa.
Taina Tukia

2 KOMMENTIT

 1. Minäpä se olen sen verran tyhmä tollukka, etten nyt oikein ole sisäistänyt koko vihapuhe termiä.
  Voisikos joku viisaampi nyt vähän avata asiaa, niin että tämmöinenkin sen ymmärtäisi.
  Mikä ero on julkisesti ilmaistulla henkilökohtaisella mielipiteellä ja vihapuheella?
  Missä tapauksessa on kyse vihapuheesta.
  A) Teidät kristityt pitäisi hävittää.
  B) Teidät muslimit pitäisi hävittää
  C) Teidät (valitse muista uskonnoista) pitäisi hävittää

  • Jos tuo vastaus esitetään esim. somessa suoraan henkilölle,se lähenee vihapuhetta ja on joka tapauksessa asiatonta tekstiä. Ei toki kuitenkaan selkeä uhkaus yksittäiselle henkilölle. Rajanvedon viime kädessä ja kontekstin huomioiden vetäisi oikeusistuin. Toimituksellisesti voin todeta, että tuollaista lausetta en lehteen hyväksyisi. yt. Taina Tukia

Kommenttien lisääminen on estetty.