Paimiolaistalouksien jätehuoltoa syynättiin kyselyllä

0
Jätehuolto H.Koskinen Oy:n Riku Aaltonen kierroksella Paimiossa. Aihekuva,.

Paimiossa on kevään aikana perätty reilulta 600 taloudelta tietoa kiinteistön jätehuollosta, koska rekistereiden mukaan kukaan jätehuollon toimija ei ole ilmoittanut hoitavansa asuinkiinteistön jätekuljetuksia. Kirjeen sai moni sellainenkin talous, jossa jätehuolto on kunnossa ja asiakkuus jätehuoltoyhtiön kanssa kunnossa – ollut jo vuosikymmeniä.
Jätehuoltoasiamies Satu Ojala Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnasta ja Paimion ympäristönsuojelusihteeri Sinikka Koponen-Laiho kertovat, että kyselykirjeitä lähetettiin niille kiinteistönhaltijoille, joilla ei jätehuoltolautakunnan kuljetusrekisterin tietojen perusteella näyttänyt olevan jätteenkuljetusta. Kirjeen lähetti kunta, joka valvoo asiaa jätelain mukaisesti. Kirjeistä noin kolmannes meni talouksiin, joissa asia on kunnossa, mutta joiden rekisteritiedoissa oli epäselvyyttä.
Paimion ympäristösihteeri Sinikka Koponen-Laiho myöntää, että useampi asukas on ollut tuohtunut kirjeen saatuaan, ja moittinut kunnan valvontaviranomaista, jätehuoltoviranomaista, jätteenkuljetusyritystä tai kaikkia kolmea, mutta moni on ymmärtänytkin valvonnan tarpeellisuuden.
– Lähinnä valvonta käytännössä on rajoittunut siihen, että jos joku valittaa naapurin jätteistä (haju, täysi jäteastia, roskaantuminen) tai että naapurilla ei ole lainkaan jäteastiaa, niin laitan valvontakirjeen menemään. Aika ajoin olisi hyvä ehtiä tarkistella jätehuoltoon liittymistä vähän kattavammin ja säännöllisemmin kuin pelkästään noiden naapuri-ilmiantojen perusteella. Ns. sopimusperusteisessa kuljetusjärjestelmässä mielestäni on ensiarvoisen tärkeää, että kuljetusyrityksiltä saadaan kattavat ja ajantasaiset tiedot säännöllisin välein niin uusista kuin poistuneista asiakkaista. Muutoin valvontaa on mahdotonta kohdistaa oikein.
– Moni yhteydenotto on myös tullut niiltä, joilla jätehuoltoasiat eivät olleet kunnossa ja olemme saaneet informoida heitä. Eli mielestäni valvonta on ollut siinä suhteessa vaikuttavaa, sanoo Ojala.

Lue lisää 7.5.2019 lehdestä