Tutkija kaipaa enemmän keskustelua EU:n suunnasta

0

Toukokuun lopulla pidettävät europarlamenttivaalit kerännevät tälläkin kertaa reilusti alle puolet äänioikeutetuista uurnille. Äänestysprosentti on europarlamenttivaaleissa ollut yleensä vain neljänkymmenen prosentin tietämillä eikä Turun eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Kimmo Elo usko, että se tälläkään kertaa nousee merkittävästi suuremmaksi.
Alhainen into kielii ainakin osaksi siitä, että ihmisillä on vanhentunut käsitys europarlamentin roolista.
– Vuonna 2007 voimaan astunut Lissabonin sopimus teki parlamentista paljon aikaisempaa merkittävämmän vallankäyttäjän. Kaikki EU:n lainsäädäntö vaatii parlamentin hyväksynnän. Edelleen kuitenkin puhutaan toisen asteen vaalista, mikä antaa väärän kuvan, Elo muistuttaa.
Europarlamenttivaalien äänestysintoa vähentää sekin, että niissä äänestäminen koetaan kaikkein vähiten velvollisuudeksi.
– Ihmiset äänestävät, kun he haluavat vaikuttaa. Pitää kertoa, mihin eurovaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa.

Lue lisää 17.5.2019 lehdestä