Oletko lähdössä kalalle? Maksoitko kalastonhoitomaksun?

0

Kalastusta valvotaan tehostetusti, joten kannattaa pitää kalastonhoitomaksukuitti mukana kalareissulla. Tehostettu valvonta keskittyy erityisesti uhanalaisiin kaloihin kohdistuvaan kalastukseen, mutta samalla tarkastetaan myös kalastajien luvat.

Kalastonhoitomaksu on 45 € / vuosi, 15 euroa viikko ja 6 euroa päivä. Sen maksaminen hoituu internetissä osoitteessa eräluvat.fi tai R-kioskeissa ympäri maan. Maksukuitti täytyy pitää kalareissulla mukana ja se pitää näyttää jos kalastuksenvalvoja, poliisi, metsähallituksen erätarkastaja tai rajavartiolaitoksen tarkastaja sitä kysyy.

Maksukuitista tai kalastuskortista voi ottaa kuvan puhelimen kameran muistiin. Näin lupa kulkee mukana kaikkialla, missä puhelinkin. Vaihtoehtoisesti voit kopioida maksukuitin tai kalastuskortin kopiokoneella ja laminoida kopiot säänkestäviksi. Kopiot voi sitten sijoitella kriittisiin paikkoihin, kuten lompakkoon, veneeseen ja viehepakkiin.

Jos maksukuittia ei tarkastuksessa löydy, saattaa tästä syntyä vaivaa, sillä kalastuksenvalvoja voi lähettää kuitittoman kalastajan poliisiasemalle näyttämään kotiin jääneen tositteen viikon kuluessa tarkastuksesta. Jos kalastaja ei ole maksanut kalastonhoitomaksua lainkaan, poliisi kirjoittaa sadan euron rikesakon.

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa Kalatalouden Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen toteuttamaa kalastuksenvalvontakampanjaa vuonna 2019.