Rohkeutta iloita onnistumisista ja oppia pettymyksistä – lauantaina juhlittiin ylioppilaita

0

Lakkiaisjuhla Vistan koulukeskuksessa on säilynyt vuodesta toiseen yhtä arvokkaana. Suuri osa uusista ylioppilaista on aloittanut koulutaipaleensa Paimion ala-asteen kouluissa ja päätti opintonsa Paimiossa nyt ylioppilaina.
Se on ollut nuoren ihmisen elämässä pitkä taival, johon on mahtunut paljon ystäviä, tuttuja, pettymystä, iloa, väsymystä ja onnistumista. Juhlatilaisuudessa Emmi Läpisen ja Alisa Hakalan esittämän laulun ”Armo” sanat ”Tähän päättyy paljon hyvää, paljon kaunista”- kuvasi varmasti monen nuoren tuntoja, kun tuttu ja turvallinen yhteisö oli jäämässä taakse ja edessä on uusien kokemusten aika.
Nykyiset ylioppilaat ovat kasvaneet digitaalisuuden ja kansainvälisyyden ilmapiirissä. Samaa ei voi sanoa takavuosikymmenten ylioppilaista.
Lauantaina lakkiaisjuhlassa kutsuvieraina olleet Riemuylioppilaat olivat saaneet lakkinsa vuonna 1969. Niihin aikoihin suurin elämää mullistava keksintö, kuvaputkitelevisio, alkoi vasta yleistyä. Kanavia oli kaksi.
Digitaalisuudesta ei puhuttu, kenenkään mielikuvitus ei riittänyt arvioimaan sen vaikutusta. Samassa salissa istuneiden ylioppilassukupolvien välinen ero maailman kehityksessä on ollut valtava.
Irma Virta

Lue lisää 4.6. 2019 lehdestä