Ruususota seis: Tarhakurtturuusuja saa kyllä kasvattaa – vain kurtturuusut ongelma

0
Tässä tarhakurtturuusu Rosa "Pohjolan kuningatar". Mikään muu ruusu ei ole kielletty kuin kurtturuusu, Rosa rugosa.

Kesäkuun alusta voimaan astunut kielto myydä kurtturuusua on herättänyt paljon hämmennystä. Kielto kaupata ja kasvattaa koskee vain ja pelkästään kurtturuusua, Rosa rugosaa ja sen valkokukkaista alba-muotoa. Sen sijaan tarhakurtturuusujen kasvatus ja kauppa on sallittua.

Ruusunjalostajat ovat käyttäneet risteytyksissään kurtturuusua tuomaan pensasruusuihin kestävyyttä ja terveyttä. Nämä risteymät ovat siis ihan sallittuja kasveja puutarhoissa.

– Kurtturuusun myyntikielto on aiheuttanut runsaasti hämmennystä taimimyymälöissä asioivien kuluttajien keskuudessa. Kuluttajien voi olla vaikea erottaa kurtturuusua ja tarhakurtturuusua, toiminnanjohtaja Jyri Uimonen Taimistoviljelijät ry:stä toteaa.

Tarhakurtturuusut tunnistaa parhaiten myyntipisteissä taimien nimilapuista. Niissä lukee selvästi tarhakurtturuusu ja tieteellisen Rosa-sukunimen perässä Rugosa-Ryhmä ja sen jälkeen on kirjoitettu lajikenimi yksinkertaisten lainausmerkkien sisään. Helpoin muistisääntö on se, että kasvin nimen perässä on lajikenimi. Silloin taimi ei ole kielletty kurtturuusu.

Taimistoviljelijät ry on Viherympäristöliiton jäsenyhdistys. Viherympäristöliitto ry on viheralan keskusjärjestö, jonka jäsenenä on kymmenen viheralan ammatillista yhdistystä.

(Jutun otsikkoa selkiytetty, poistetamalla kurtturuusun edestä  sana valkoiset 5.6. klo 8.55.)