Suomalaiset ovat tunnetusti jäätelön suurkuluttajia. Lähivuosina herkkusuita on hemmoteltu uusilla pienillä jäätelömerkeillä, jotka ovat vahvasti saaneet jalansijaa kauppojen kylmäaltaissa. Paimiolainen Kalle Koivunen sekä hänen isänsä Viljo Koivunen ovat kuitenkin tuomassa kaupalliselle alalle mielenkiintoista tuotetta, joka painii aivan omassa sarjassaan. Miesten yritys Ice Giants valmistaa alkoholijäätelöä ja pitää toimistoaan Vistantiellä Kunnallislehden toimituksen alakerrassa.
Alkoholijäätelön taival sai alkunsa jo vuonna 2011.
– Kaikki alkoi kotikutoisesti pienellä jäätelökoneella. Tuotteen valmistus on aina ollut mahdollista, mutta vasta viime vuonna tullut lakimuutos mahdollistaa, että alkoholipitoista jäätelöä voi myydä Suomessa, Kalle Koivunen kertoo.
Maaliskuussa perustettu Ice Giants on tänä kesänä lanseerannut etenkin festareilla neljää erimakuista alkoholijäätelöä. Jäätelö valmistetaan alihankintana Aurassa Suomisen Maito Oy:n tiloissa samassa paikassa, jossa monelle tuttu Jymy-jäätelökin tuotetaan.
– Reseptiä on hiottu viimeinen puoli vuotta. Käytämme jäätelössä kuopiolaisen Lignell & Piispasen liköörejä. Meillä on vaikutusmahdollisuus likööreihin, esimerkiksi niiden sokeripitoisuuteen, prosenttimäärään ja makuun. Näin olemme voineet rakentaa reseptin niin, että sitä ei ole tehty alkoholin ympärille, vaan jäätelömassan ympärille, johon maku lisätään, Koivunen selvittää.
Vaihtoehtoina ovat 4,7-prosenttiset toffeen, kahvin ja vadelman makuiset alkoholijäätelöt sekä 5,4-prosenttinen lakka-alkoholijäätelö.
Ihmisiä useimmiten kiinnostaa, kuinka paljon alkoholia yksi jäätelöannos sisältää.
– Yhden annoksen vastaavuus on 0,8 olutta. Jos syö siis viisi annosta, on juonut jo 4 olutta. Niillä on sama vaikutus. Monesti olenkin kuullut miesten suusta, että nyt he voivat sanoa vaimolle, etteivät ole mitään ottaneet, vain jäätelöä syöneet, Koivunen nauraa.
Alkoholijäätelö tulee kauppoihin
Yleisin kysymys festivaaleilla jäätelöä maistaneilta on, saako jäätelöä jo kaupoista. Vielä kesän aikana kauppoihin ilmestyy yrityksen yksittäispakattuja 150 ml jäätelöpurkkeja. Kaupassa tuotteisiin kohdistuu luonnollisesti ikärajavalvontaa. Vaikka tuote lasketaankin elintarvikkeeksi, on se alkoholivalvottu. Myös tuotteen markkinointi on tarkkaan harkittua, jottei se vetoaisi lapsiin ja nuoriin.

Lue lisää 19.7.2019 lehdestä