Pari viilentävää drinkkiä…

0

Ennen vanhaan sanottiin, että täysikuu tekee meidät hulluiksi, mutta nykyisin suomalaisten aivoja pehmentää tulikuumana hohkaava aurinko.

No, ei tietenkään pelkästään aurinko, vaan viinan- ja auringonoton yhdistelmä. ”Pari huurteista olutta” tai ”pari viilentävää drinkkiä”, tavataan sanoa. Janon sammuttamiseksi, tiedättehän.

Aina korkeintaan pari . Monen kohdalla totuus lienee kuitenkin parikymmentä .

Niinpä poliisi joutuukin tiedotteessaan ohjeistamaan täysi-ikäisiä Suomen kansalaisia muun muassa siitä, ettei uimassa olevia hirviä saa häiritä.

Poliisin olisi syytä kertoa kesäsuomalaisille myös se, ettei nuotioon kannata sammua ja ettei sähköpotkulaudalla saa ajaa jalkakäytävällä kolme päällä neljän promillen humalassa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoskin ilmaisi äskettäin tiedotteessaan huolensa suomalaisten kesäkäyttäytymisen johdosta. Tiedotteen keskeistä sisältöä on, että silloin kun touhutaan väkijuomien kanssa, ei malttia ja varovaisuutta tunnu löytyvän juuri lainkaan – varsinkaan vesistöjen äärellä.

Varhais-puberteetti iässä suoritettu uimakandidaatin tutkinto on melko köykäinen paperi siinä vaiheessa, kun satakiloinen keski-ikäinen mies ryhtyy uimaan mökkirannasta läheiseen saareen. Vuodet, kilot ja promillet vaikeuttavat matkantekoa vuorenvarmasti. Valitettavan usein kohtalokkaalla tavalla.

Vanha suomalainen kosteanriehakasta juhlintaa kuvaava sanonta ”jätetään aivot narikkaan” tuntuu todellakin pitävän paikkansa.

Kansainvälisissä koulutusvertailuissa olemme toistuvasti kärkisijoilla, mutta kesäviikonloppuisin Suomi ei iltakymmenen jälkeen ole enää sivistysvaltio.

Samanlaiseen kollektiiviseen typeryyteen yltävät vain Välimeren lomakohteissa vuodesta toiseen öykkäröivät britit.

Kun viikonlopun jälkeen lukee poliisin mediatiedotteita eri puolilla Suomea tapahtuneista rikoksista ja toilailuista, tulee mieleen Joel Lehtosen (1881-1934) karu luonnehdinta:

”Suomessa, ah, siellä on niin tervettä, raisua, reilua, välitöntä, yksinkertaista! puoli litraa vain pirtua, ja illalla puukko kurkkuun.”

Mutta koska yleistämistä täytyy aina välttää, ja hyviäkin uutisia tarvitaan, todettakoon, että kokonaan raittiiden suomalaisten miesten osuus on kasvanut 10 prosentista 12 prosenttiin.

Sitä paitsi noin puolet suomalaisista osaa jo käyttää alkoholia ”eurooppalaisen sivistyneesti”. Jopa kesähelteillä.

PERTTU HEMMINKI