Pyölniitun nimikkopäivä sunnuntaina

0
August Pyölniitun museossa Paimiossa vietetään Pyölniittu-päivää sunnuntaina 21.7. klo 1215. Päivän ohjelmassa on Hermolepuutusta-kirjan ääneen lukua, museoon tutustumista ja Into Salvelan elokuvan esitys. Oleskelu ihastuttavassa Pajapellon pihapiirissä keskellä varsinaissuomalaista peltomaisemaa kuuluu tämän pienen tapahtuman hienouksiin.
Vain kansakoulun ja rippikoulun käynyt August Pyölniittu (18871979) alkoi 17-vuotiaana kirjoittaa muistiin päässään olevia ajatuksia. Tämä torppariperheen esikoinen tunsi olevansa muista poikkeava persoona. Hänen itsetutkiskelunsa ja yksinäisyytensä johti poikkeuksellisen laajaan kirjalliseen työhön. Pyölniitun kirjoituksia on julkaistu Johanna Lehto-Vahteran toimittamana kolmessa kirjassa. Hermolepuutusta on niistä tuorein, ja sen esipuhe on kirjailija Juha Hurmeen käsialaa.
Pyölniitun mielessä parasta hermojen lepuuttamista, ’hermolepuutusta’ oli kirjoittaa päässä risteilleet ajatukset paperille. ”…kirjoittamalla muistiin mahdollisimman rehellisesti tällaisen mieltä kiihoittavan ajatusrakennelman, pääsee samalla irti hyödyttömästä hermoja rasittavasta märehtimisestä, vapautuu kuin taakan alta. Tämän keinon käyttämisen ansiosta olen jatkuvasti säilyttänyt hyvän mielenrauhan.” -kirjoitti Pyölniittu päiväkirjassaan.
Pyölniittupäivän ohjelmassa on tänä vuonna myös hienon ”Aku”-elokuvan esitys. Elokuva on paimiolaisen Into Salvelan vuonna 1971 kuvaama kaitafilmi, jonka luonne on dokumentaarinen, mutta teos on myös esteettisesti kunnianhimoinen. Elokuva keskittyy 84-vuotiaan itseoppineen tiedemiehen August Pyölniitun elämäntyöhön ja -tapaan kodissa, jossa puuhailevat myös sisaret Ida (s. 1890) ja Olga (s. 1895). Samalla se avaa hetkiä 1980-luvulla museoidun kodin tunnelmaan, ja kertoo sen esineistöstä elävässä elämässä. Elokuvassa nähdään August Pyölniittu kirjoittamassa, lukemassa, kävelemässä pihapiirissä ja tutkimassa ulkorakennuksessa ollutta arkistoaan.
Pyölniittu-päivän ohjelma:
Opastus museossa klo 12.15
August Pyölniitun ajatusten ääneen lukua kirjasta Hermolepuutusta klo 13. Lukijoina kirjastonjohtaja Päivi Inkinen, museosuunnittelija Laura Lankinen ja museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.
Elokuvaesitys ”Aku” klo 14
Paimion Marttayhdistyksen puffetti
Pyölniitun museo, Maljamäentie 132, Paimio