Mahtaako kokko syttyä -Venetsialaisten ilotulitteista ei tarvitse ilmoittaa Varsinais-Suomessa

0
Viikonlopulla edessä on elokuun taite ja perinteiset mökkikauden päättäjäiset eli venetsialaiset. Siihen kuuluu tapa, että merenkulusta tutut muinaistulet syttyvät vesien äärelle. Veikko Haltia nappasi keväällä kuvan Paimiossa Paltan rannassa, jossa on ollut juhannuskokko vuosittain peräti vuodesta 1947 alkaen. Tänä vuonna kokkoa ei kuivuuden vuoksi voitu polttaa, joten se jäi odottelemaan suotuisampia oloja tulevana viikonloppuna.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen maaseutumaisilla alueilla ei tarvitse tehdä ilotulitusilmoitusta käytettäessä yleisesti myyntiin hyväksyttyjä ilotulitteita Venetsialaisten aikana. Taajamissa tilanne on toinen. Taajama-alueilla ilotulitteita ei saa käyttää ilman pelastusviranomaisen lupaa.

Poikkeus on voimassa lauantaina 31.8.2019 klo 18.00−24.00.

Pelastuslaitos muistuttaa myös reunaehdoista, eli ilotulitusta harkitsevan on itse selvitettävä voimassa olevat varoitukset (esimerkiksi osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi). Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty.

Hätäraketteja saa käyttää vain todellisessa hätätilanteessa ja ilotulitteiden käyttäjä on vastuussa niiden oikeasta käytöstä samoin kuin käytössä sattuneista vahingoista. Ilotulituksesta muodostuvat roskat on siivottava käyttöpaikalta.

Muutoinkin selvää on, että tulitteita ei saa suunnata tai heittää ihmistä tai rakennusta kohti, eikä niitä saa käyttää yleisön joukossa. Tulittaa ei myöskään saa päräyttää ilmoille rakennusten katoilta, parvekkeilta tai terasseilta.

Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisille tai päihtyneille henkilöille ja käyttäjän on käytettävä suojalaseja.

Muutoin ilotulitteiden käyttö ilman erillistä ilmoitusta pelastusviranomaiselle on sallittua ainoastaan joulukuun 31. päivän klo 18 ja tammikuun 1. päivän klo 2 välisenä aikana.