Mihin aikasi kuluu?

0

Vapaa-ajan käyttö on nyt kovasti erilaista kuin ennen. Netti ja some vievät Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan ison osan meidän kaikkien ajasta. Verkkoaika on poissa monesta muusta puuhailusta.

Verkkokulkijoina olemme kovin erilaisia: jotkut ahkeria sosiaalisen median ”päivittäjiä ja päivittelijöitä” ja toiset surffailevat ostoksilla, hoitelevat asioitaan ja lukevat verkkouutisia. Mahdollisuuksia netti tarjoaa lähes rajattomasti. Luurin puoleen käännytään kohta, kun on hetkikin aikaa joltain muulta tekemiseltä.

”Internetissä ovat nykyään lähes kaikki” kirjoitti myös Helsingin Sanomat 5.8.2019.

Tilastokeskuksen vuosittaiset tutkimustulokset kertovat, että 88 prosenttia suomalaisista käyttää internetiä. Valtaosa käy sosiaalisen median eri kanavissa päivittäin, ja joka neljäs pitää ”linjaa” avoinna koko ajan. Kovin moni ei siis vielä kymmenen vuotta sitten osannut aavistaa, miten nopeasti opimme hoitamaan pankki- ja terveysasioitakin netissä.

Sosiaalisessa mediassa ja netin pimeissä puolissa on toden totta omat uhkansa. Digiajan kommervenkkejä moititaan erityisesti, jos se maailma on jäänyt tuntemattomaksi. Kyllä, ikäviäkin ilmiöitä on, niinkuin toki elämässä ”livenäkin”. Siksi tärkeää on opetella ja tunnistaa niitä ja opastaa niistä myös nuoria käyttäjiä.

Yhteydenpitoon ihmisten välillä netti kuitenkin on antanut aivan uuden ulottuvuuden, ja yhä useammalle internet antaa mahdollisuuden tavoittaa paitsi muita ihmisiä, myös valtavan määrän tietoa. Tässä syy, miksi esimerkiksi me täällä paikallislehden toimituksessa teemme yhä enemmän toimitustyötä myös nettiin omalle www.kuntsari.fi -sivustolle.

Paikallislehdelle on melkoinen mahdollisuus, että uutisia voidaankin tarjoilla päivittäin, ja akuutissa tilanteessa jopa useamman kerran päivässä. Vahvuutemme on se, mikä on kannattanut vuosia paperillakin: toimittajien tekemät uutiset ovat totta ja tietoihin voi luottaa.

Tilastokeskuksen tutkimus kertoi, että netti ja some vievät aikaa mm. käsitöiltä, valokuvaamiselta, radiolta, televisiolta, liikunnalta, marjastuksesta, kalastuksesta ja ylipäätään luonnossa liikkumiselta. Tässäkin asiassa on monta näkökulmaa. Ovathan kännykät samalla myös lisänneet kuvausharrastusta. Lisäksi sosiaalisessa mediassa käsityöharrastuksilla ja -taidoilla on omia kokemusten ja taitojen vaihtokanavia, kuten myös luontovinkeillä ja -kokemuksilla. Netistä voi löytää helposti retkikohteita ja vaikkapa vaellusvinkkejä