”Oletteko koskaan huomanneet katsoa tätä rakennusta kunnolla?”

0
Magni Mundin Karoliina Vitikainen kertoi muun muassa Paimion kirkon kellotapulin vaiheista.

Kaupungintalo, kirkko ja kellotapuli, koulukeskus, seurakuntatalot, Miila ja kansanopisto. Nämä kaikki rakennukset ehdittiin esitellä keskiviikkona illansuussa järjestetyllä Arkkitehtuuria Vistalla -kävelykierroksella. Tapahtuma oli osa Paimiossa ja Turussa meneillään olevan Alvar Aalto -viikon runsasta ohjelmatarjontaa.

Räätälöityjä kulttuurielämyksiä muun muassa arkkitehtuurin saralta tarjoilevan turkulaisen Magni Mundi -yrityksen toteuttamalle kierrokselle osallistui alkavan kesäillan mukavassa lämmössä nelisenkymmentä eri-ikäistä paimiolaista. Tunnin mittainen arkkitehtuurikierros soveltui mainiosti myös ikäihmisille, sillä kävelyä kertyi alle kilometrin verran, ja tahti oli miellyttävän verkkainen.

– Lyhyt katsaus Vistan arkkitehtuuriin 1600-luvulta 2000-luvulle ja samalla historiaa arkkitehtuurin taustalta, tiivisti Magni Mundin Karoliina Vitikainen kierroksen sisällön.

 

Vistan arkkitehtuurikierros keräsi noin 40 hengen yleisön.

Tämän vuosituhannen arkkitehtuuria tapahtumassa edusti kävelykierroksen lähtöruutu, Paimion kaupungintalo, jonka lähes 4 000 neliömetrin suuruisen uudisosan suunnitteli Ark’Aboa Oy arkkitehti Pia Helinin johdolla.

– Paimion kaupungintalo on arkkitehtonisesti kaunis ja arvostettu rakennus. Se ei ole pelkästään hallintotalo, vaan myös olohuone kuntalaisille. Lounaallekin sinne voi mennä kuka tahansa, Vitikainen totesi.

Vuonna 1962 valmistuneen vanhan kunnantalon piirsi Arkkitehtitoimisto Olavi ja Kauko Reima Turusta.

”Kuulehan, Alvar, tähtää lehtimieheksi”

”Ei sinusta ole arkkitehdiksi, mutta tähtää lehtimiesuralle!” neuvoi kouluhallituksen arkkitehti Toivo Salervo aikoinaan nuorta Alvar Aaltoa. Salervo piirsi 20-luvun loppupuolella Paimion ensimmäisen yhteiskoulurakennuksen. Se on yhä uljas rakennus, mutta vetäneekö sittenkään vertoja Aallon maailmankuululle parantolalle.

 

Miilan rakennutti aikoinaan eläkepäivien yksityiskodikseen Varsinais-Suomen kansanopiston ensimmäinen johtaja Juho Aukusti Päiviö. Miilan rakennustyöt alkoivat 1939 ja päättyivät seuraavana vuonna.

Kirkon ja koulukeskuksen liepeiltä arkkitehtuurikierros jatkui Paimion vanhalle ja uudelle seurakuntatalolle. Taloista vanhempi oli Vitikaisen mukaan jo valmistuessaan (1953) näöltään jotenkin vanhanaikainen. Paimion seurakunnalle vuonna 1984 valmistunut Käpy ja Simo Paavilaisen piirtämä Mikaelintalo oli sen sijaan arkkitehtuuriltaan tuntuvasti aikaansa edellä.

Joidenkin paimiolaisten mielestä liikaakin.

– Rakennus oli valmistuessaan erittäin moderni ja uudenaikainen. Siinä oli jo selkeästi tulevan vuosikymmenen eli 90-luvun henkeä, Karoliina Vitikainen sanoi.

– Mikaelintalo on parantolan jälkeen kansainvälisesti kiinnostavin rakennus Paimiossa. Innovatiivisia ratkaisuja ja kivoja yksityiskohtia. Oletteko koskaan huomanneet katsoa tätä rakennusta oikein kunnolla?

No, eipä juuri kukaan ollut huomannut, joten kiinnostava rakennus kierrettiin ympäri yksissä tuumin.

– Tämä rakennus hyväksyttiin aikoinaan Suomi rakentaa -näyttelyyn, tiesi paimiolainen kirkko- ja seurakunta-arkkitehtuurin asiantuntija Arimo Lähdeniitty kertoa.

 

Alvar Aalto -viikon tarjonta on saanut Paimiossa runsaasti kiitosta osakseen.