Pääkirjoitus -Lähteekö lumipallo liikkeelle?

0

Kun kaupunginjohtaja Paavo Tyrväinen lähti vuonna 2003 vetämään Paimiossa hiihtotunnelihanketta, olivat odotukset isoja ja korkealla. Havainnekuvissa hiihtäjät sivakoivat lasitettua ylikulkusiltaa pitkin E18- moottoritien yli kirkkaanvärisissä haalareissaan. Kyseisen vuoden marraskuussa MTV3 uutisoi, että Paimion uuteen hiihtokeskukseen tulevat hiihtotunnelin lisäksi muun muassa hotelli-, ravintola- ja kokouspalvelut, kartingrata, luistelu- ja curlingradat, välinevuokraamo ja huoltopalvelut.
Hiihtotunneli Paimioon toki saatiinkin, mutta ei aivan sellaista kuin toivottiin ja kuviteltiin. Ja konkurssikin taisi lopulta tulla. Plus että konkurssia seurasi viisi vuotta vahingoniloa Paimion valtuustosalissa, vaikka itse oltiin oltu asioista laajalla joukolla päättämässä.
Nyt samoilla seuduilla alkaa taas tapahtua. Helsinkiläinen Valentia Oy puuhaa vanhan Sähkölähteenmäki-kiinteistön paikalle Paimion Yrityspuistoa yhteistyössä Lehto Group Oyj:n kanssa. Samassa liittymässä, mutta moottoritien eteläpuolella Paimion kaupunki on toteuttamassa YksYkkönen-nimistä teollisuusaluetta entisen motocross-radan paikkeille.
Lisäksi on käynnissä biokaasuvoimalahanke sekä Paimion ja Sauvon yhteinen kiertotaloushanke. Ja onpahan ehditty myös perustaa komealta kalskahtava Paimio Innovation Hub kehittämään ja palvelemaan Paimion seudulla sijoittuvaa teollisuutta ja logistiikkaa. Viimeksi mainitussa hankkeessa on pienellä osuudella mukana myös Paimion Yrittäjät ry.
Nytkin Paimion kaupunki investoi, mutta kuitenkin varsin harkitusti ja kauaskantoisesti. Riskit ovat vähäisiä. Paimion talous ei kaadu, vaikka YksYkkösen alueelle ei vuosikausiin sijoittuisi ainoatakaan yritystä.
Mutta miksi ei sijoittuisi? Onhan alueen sijainti aivan erinomainen ja tonttien hinnat huokeita. Vaikka Paimion itäisestä moottoritieliittymästä on Turkuun pitempi matka kuin Piikkiön Kirismäen liittymästä, ovat Salo ja Helsinki toisaalta lähempänä. Kehä III:lle karauttaa Paimion Nesteeltä henkilöautolla kesäkelillä noin tunnissa.
Erityisesti biovoimalaitoksen toteutuminen kasvihuoneineen ja biopolttoaineen jakelupisteineen olisi hieno juttu koko Peimarin alueelle. Ja olisihan se merkittävää pioneerityötä koko Suomenkin mittakaavassa.
Pidetään lämpimästi peukkuja, että hanke saa hakemansa rahoitusavustuksen työ- ja elinkeinoministeriöltä. Asia ratkennee syksyn kuluessa, luultavasti marraskuussa.
Ja myönteisesti on syytä suhtautua myös Paimion Yrityspuisto -hankkeeseen, jonka kohdalla tuskin tullaan koskaan käymään paimiolaisten veronmaksajien kukkarolla. Monenlaista hyötyä sen sijaan on näköpiirissä.
Jälleen kerran on kuitenkin todettava, että aika näyttää. Kukaan ei voi varmuudelle tietää, lähteekö lumipallo liikkeelle, ja jos lähtee, niin millä vauhdilla.
PERTTU HEMMINKI