Paimio Alvar Aalto -viikon pääpaikkana

0
Kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta kertoi Alvar Aalto-viikon tapahtumista Paimiossa. Taustalla näkyy pikku-Paimio tuoli, joka on sijoitettu kaupungintalon sisäänkäynnin päälle.

Alvar Aalto -viikko käynnistyy 23. elokuuta ja sen pääpaikkoina ovat tänä vuonna Paimio ja Turku.

– Aalto-viikkoa vietetään nyt kolmatta kertaa. Paimio liittyi Aalto-kaupunkien verkostoon vuonna 2017. Ensi vuonna Aalto-viikko järjestetään Porissa ja Kauttualla, Paimion kaupungin kulttuuriaisainhoitaja Jouni Lehtiranta kertoo.

Verkostoon liittyminen on tuonut mukanaan paljon erimuotoista yhteistyötä aina matkailusta muihin kontakteihin.

– Jatkossa verkosto pitää yhtä kouluyhteistyön merkeissä. Esimerkiksi elokuussa joukko paimiolaisopettajia osallistuu arkkitehtikasvatus-työpajaan Turussa, Lehtiranta kertoo.

Käynnistyvän Alvar Aalto-viikon puitteissa Paimio esittelee ylpeydenaihettaan eli Paimion parantolaa. Turkulaisia houkutellaan paikalle kaupunkiin järjestettyjen bussimatkojen avulla. Vuorot on aikataulutettu lähtemään Turusta puutorilta ja saapumaan juuri sopivasti Paimion parantolan opastetulle kierrokselle.

– Toisena vaihtoehtona on nähdä ensin Aika valossa -esitys parantolassa ja tämän jälkeen osallistua opastukseen, jonka jälkeen edessä on paluumatka Turkuun. Opastetut kierrokset järjestetään Magni Mundin kautta, Jouni Lehtiranta selvittää.

Alvar Aalto -viikko tarjoilee Paimiossa paljon erilaista aktiviteettia. Perinteisen parantolan kierroksen lisäksi nähdään ilmainen Arkkitehtuuria Vistalla -kierros, joka tutustuu arkkitehtuuriin aina 1600-luvulta 2000-luvulle. Harvinaisempaa herkkua tarjoillaan parantolassa, jossa päästään tutustumaan suljettujen ovien taakse. Erikoiskierros esittelee kiinteistökompleksin sivurakennuksia.

Myös Paimion Rasti lähti Alvar Aalto -viikon yhteistyöhön järjestämällä suunnistusta parantolan ympäristössä. Lapsia puolestaan viihdytetään toiminnallisella satukirjalla parantolan metsässä Aino Tikan ja Paimion opiston senioriteatterikerholaisten toimesta.

Luvassa on myös Aika valossa -tanssiesityksiä sekä tietokirjailija Mikko Laaksosen arkkitehtuuriluentoja. Näyttelyjen saralla katsottavaa on Sähkömuseon Valoa parantolassa -näyttelyssä sekä kaupungintalon näyttelyparven Parantolan huonekalut -näyttelyssä.

Lisätietoja Alvar Aalto -viikon tapahtumista löytyy muun muassa Paimion kaupungin verkkosivuilta.