PR:n ranskalaiskaksikolle MM-viestipronssia

0
Ranskalle pronssikin maistui. Suomen Miika Kirmulan kanssa loppuun asti hopeasta taistellut Lucas Basset tuulettelee mitalia vierellään Paimion Rastin miehet Nicolas Rio (vas.) ja Frederic Tranchand.

Pohjoismaisella seuratasolla Paimion Rastia edustavat ovat lähes vuosittain yltäneet mitalisijoille suunnistuksen MM-kilpailuissa. Putki jatkui tänäkin vuonna, kun Nicolas Rio ja Frédéric Tranchand ottivat Ranskan miesten joukkueessa viestipronssia lauantaina Norjan Østfoldissa. Kahdesta ensimmäisestä osuudesta vastannut kaksikko suoriutui osuuksistaan mallikkaasti. Rio piti aloituksessa pitkään kärkipaikkaa ja vaihtoi kärkiletkan kahdeksantena.

– Jännitys oli aika kova ennen viestiä mutta lähtöhetkeksi rauhoittui mukavasti. Vain pari pientä virhettä matkalla tuli. On aika uskomatonta seistä palkintopallilla näiden joukkuekavereiden kanssa, joiden vauhtia ja menestystä vielä jokunen vuosi sitten tuli seurattua vain TV:n välityksellä, iloitsi Rio.

Tranchand puolestaan koukki isosti heti ykkösrastia joutuen samalla takaa-ajajaksi. Hän sai kuitenkin vauhdin päälle ja toi Ranskan toiseen vaihtoon sijalla 4. ankkuriosuuden dramaattisten vaiheiden päätteeksi Ranskan ankkuri Lucas Basset taipui hopeataistelussa Suomen Miika Kirmulalle.

– Edellispäivän mainiosti sujunut keskimatka antoi viestiin itseluottamusta. Kuitenkin kohti ykkösrastia yritin ehkä liian innolla päästä kärkeen, mutta rasti ei sitten löytynytkään ja paniikki alkoi iskeä. Siitä tuli melkoinen adrenaliinipiikki loppumatkalle. Onneksi mitalisaumat ankkuriosuudelle säilyivät, kommentoi Tranchand omaa viestisuoritustaan.

Ranskan miehet näin uusivat vuoden takaisen MM-pronssinsa, vieläpä samalla joukkueella. Viime vuonna tosin Tranchand vastasi ankkuroinnista. Tranchandille lauantain mitali oli kaikkiaan jo viides MM-viesteistä.

Tranchand joutui kisojen jälkeen Suomeen palattuaan jopa sairaalahoitoon silmän alueella olleen tulehduksen vuoksi. Vaiva epäilemättä vaikutti kisojen viimeisissä starteissa jonkin verran. Perjantain keskimatkalla mies kuitenkin osoitti vakiintuneen tasonsa suunnistaen hienosti kuudenneksi.

Keskiviikon pitkällä matkalla Tranchand eteni ilman varsinaisia virheitä rasteilla, mutta usealla rastivälillä tuli takkiin liikaa. Lopputuloksena oli sinällään kohtalainen kymmenes sija.

– Pitkään matkaan olen vähän pettynyt. Rata olisi vieläpä sopinut minulle monine ”epänorjalaisine” tiereitinvalintoineen. Mainiosti menneeseen keskimatkaan ja tietysti viestiin mitaleineen olen erittäin tyytyväinen, summasi Tranchand.

Rio suunnisti viestin lisäksi vain keskimatkan, jolle hän karsinnasta selviytyi niukasti eränsä viimeisenä finaalipaikan ottaneena. Tuloksena oli lopulta mukavasti sija 20.

Kisaviikon kolmas PR-suunnistaja oli Puolan Aleksandra Hornik. Hän sijoittui naisten keskimatkalla Rion tavoin 20:nneksi. Pitkältä matkalta tuli sija 30, ja Puolan 16:nneksi päättyneen viestin hän avasi hienosti vaihtosijalla 8.

Kaksi viime kautta Paimion Rastin paidassa suunnistanut isäntämaan Olav Lundanes osoitti olevansa edelleen lajin kuningas: kultaa sekä pitkällä että keskimatkalla, joista ensin mainitulla uran kaikkiaan kuudennen ja nyt neljännen peräkkäisen kerran. Suomen mitalisaldona kisoista oli miesten viestihopean lisäksi Venla Harjun pronssi keskimatkalla.

Antti Veijalainen