Syksy on uusien harrastusten aikaa

0
Taekwondon oikeaa potkutekniikkaa hiomassa Laura Liikkanen, Timo Manninen ja Niklas Kallio. Arkistokuva.

Kuluneella viikolla koulut alkoivat Peimarissa. Uudet ekaluokkalaiset saapuivat kouluun silminnähden erilaisissa tunnelmissa. Näkyi itkua, jännitystä ja riemua koulun alkamista kohtaan. Onneksi ensimmäisen viikon jännitys karisee nopeasti ja arki asettuu uomiinsa.

Itsekin muistan hämärästi koulutaipaleeni alun 90-luvun puolivälissä. Sain uusia ystäviä ja koulun kautta pääsin harjoittamaan uusia taitoja. Selvisi, ettei minusta tulisi välttämättä suurta käsityö virtuoosia, eikä lahjakasta puukäsitöiden taituria, mutta piirtämisen sekä musiikin tunneilla loistin. Ehkä parhaita asioita peruskoulussa olivatkin omien taitojen kartoittaminen. Samalla selvisi, mistä piti ja mistä ei. Kaikkein mukavimpia asioita oli mahdollista jatkaa vapaa-ajalla harrastusten parissa.

90-luvulla harrastettin melko perinteisiä lajeja. Jalkapalloa, jääkiekkoa, partiota ja balettia. Myöhemmin kuvioihin astuivat salibandy ja kamppailulajit, joita päästiin treenaamaan koulujen liikuntasaleissa. Mitä tuli aikuisten harrastuksiin, pyörivät nekin kansalaisopistojen ja urheiluseurojen piirissä. Äitini on tiettävästi nyplännyt pitsiä ja isäni oli aktiivinen uimari.

Nykypäivänä vapaa-ajan tarjonta on moninkertaistunut ja yllättää minut joka syksy mahdollisuuksillaan. Esimerkiksi Paimion Opisto opettaa oppilaitaan metsästämään, valmistamaan suosikkijuoma Kambuchaa, joogaamaan ja järjestämään kotinsa oikeaoppisesti. Sauvon Syke eli entiset naisvoimistelijat eivät järjestä pelkkää telinevoimistelua ja satujumppaa, vaan liikuttavat äijiä ja järjestävät voimallista tehotreeniä. Lapset pääsevät kokeilemaan liikuntasaleissa akrobatiaa ja sirkusta sekä erilaisia toiminnallisia ratoja.

Jokainen ohjautuu luontevasti sen harrastuksen pariin, joka itseä miellyttää. Moni urheiluseura tai harrastus tarjoaa ilmaisen kokeilukerran tai avoimet ovet, jolloin harrastusta on helppo kokeilla kertaluontoisesti ja vasta tämän jälkeen päättää, haluaako sitä jatkaa. Myös vanhempien panostus on tärkeää. Moni lapsi tarvitsee kyyditystä harrastuksiin etenkin vuoden pimeällä puoliskolla. Päättäväisyyttä vaaditaan silloin, kun lapsi haluaa lopettaa pitkäaikaisen harrastuksen teini-iän myrskyissä.

Harrastus on tärkeä luomaan identiteettiä ja yhteenkuuluvuutta johonkin ryhmään. Jokainen syksy onkin aina uusi mahdollisuus.

INA VIRTANEN