Tavoite kaikilla sama

0

Sauvossa toimitaan monessa asiassa vapaaehtoisvoimin ja yhdistystoiminta on vireää. Raja vapaaehtoistyön ja ammattilaisten välillä on joskus häilyvä. Ja moni ammattilainen jakaa ammattitaitoaan harrastuspiireissä, jolloin saattaa tulla myös harhaanjohtava käsitys siitä, että ammattitaitoa vaativa työ tai tehtävä voitaisiin teettää talkootyönä. Tunnemme kaikki tilanteet, jossa tuttu putkimies kutsutaan kylään sopivalla hetkellä, sukulaislääkäriltä kysellään sukujuhlissa hoito-ohjeita vaivaan kuin vaivaan ja muusikot saavat kutsuja kummin kaiman kekkereille ilmaisen esityksen toivossa.

Mutta molempia tarvitaan, sekä innokkaita vapaaehtoisia että asian ammattilaisia. Pitää vain sopia yhteiset pelisäännöt ja muistaa, että yhteiskuntaa pyöritetään erilaisten lakien, asetusten ja normien mukaan ja jokaiselle osapuolelle taataan työrauha ja muut eväät tehtävistä suoriutumiseen. Hammasharjalla on vaikea kuurata lattiaa ja akanoista on vaikea tehdä täytekakkua.

Sauvolainen kansalaisaktiivisuus ja sitoutunut yhdistystoiminta ansaitsee ison kiitoksen. Monipuolinen ja korkeatasoinen osaaminen näkyy yhdistyksessä kuin yhdistyksessä. Toivon yhdistysväen antavan rohkeasti tilaa myös uusille jäsenille sekä erilaisille näkemyksille, jotta toimintaan saadaan aina tervetullutta tuoretta näkemystä ja hallittua uusiutumista.

Suosittelen myös yhdistysten välistä yhteistyötä ja työnjakoa. Yhteistyön voi aloittaa pienestä, esimerkiksi siitä, että samana päivänä samaan aikaan ei järjestettäisi samalle kohderyhmälle suunnattuja tapahtumia tai tilaisuuksia. Muistakaa siis kirjata tapahtumanne Sauvo harrastaa -sivustolle www.sauvoharrastaa.fi sekä hyödyntää sitä tilaisuuksien aikatauluttamisessa.

Sauvon kirjasto tukee yhdistyksiä mm. yhteistyökumppanina erilaisten kansalaistilaisuuksien järjestämisessä tiloja antamalla tai auttamalla mainonnassa sekä markkinoinnissa. Kirjaston lukusalin näyttelytilassa voi esitellä yhdistystä vaikkapa infotv:n kautta toiminnasta kertovalla videolla. Syyskuun alusta kirjaston toiminnassa siirrytään talvikauteen tiistain ja keskiviikon aukioloaikojen pidentyessä klo 19 asti ja lokakuun alusta alkavat lauantaiset aukioloajat.

Aktiivista alkusyksyä!

Päivi Inkinen

Kirjoittaja on Sauvon kirjastonjohtaja