Uusi palveluliikenne korvasi vanhan Paimiossa – reitit hiukan hämmensivät käyttäjiä

0
Asematien pysäkki on palveluliikenteen pääpysäkki. Siinä vuoro pysähtyy noin kymmenen kertaa arkipäivän aikana. Myös aikataulut löytyvät pysäkiltä ja kuljettajalta niitä saa paperisena.

16-paikkainen minibussi odottaa perjantaiaamuna Asematien pysäkillä puoli yhdentoista maissa. Palveluliikenteen linjan on tarkoitus lähteä matkaan kello 10.40, joten vielä odotellaan hetken ajan. Kyydissä on jo muutama ikäihminen, mutta vielä kyytiin kiirehti yksi asiakas.

– Minnekäs olet menossa?, kuljettaja Hemmo Lindroos tiedustelee.

– No kotiin, asiakas vastaa.

Hetken selvittelyn jälkeen Lindroos saa selvyyden, missä koti sijaitsee. Valitettavasti kyyti ei kulje aivan kodin kautta, mutta Lindroos lupaa tehdä poikkeuksen ja ajaa hiukan lähempää. Toinenkin poikkeus on tarkoitus tehdä, sillä Vilhontiellä tällä reitillä ei ole tarkoitus poiketa, mutta koska Lindroosilla on tulossa tauko, hän ehtii loppumatkasta ajaa Vilhontien kautta ja jättää sinne haluavat asiakkaat kotiinsa.

Entistä laajemmalle asiakaskunnalle

Paimion palvelulinja muuttui elokuun alussa. Sekä liikennöitsijä että reitit vaihtuivat. Kun aiemmin palvelulinja toimi pääasiassa soittopalveluna, jossa kyydin sai vaikka kotiovelta kuljettajalle soittaessa, nykyisin palvelulinjalle on asetettu tietyt reitit ja aikataulut, joiden mukaan kuljetaan. – Tarkoitus on palvella entistä laajemmin ja suurempaa asiakaskuntaa, ikäihmisten lisäksi erityisesti lasten koulumatkaliikennettä.

Varsinaisten aikataulujen ja reittien puitteissa voidaan kuitenkin joustaa, kuten Lindroos välillä tekeekin. Osa reiteistä on myös sellaisia, joissa ajetaan tarvittaessa.

– Jos joku menee kyydillä terveyskeskukseen, niin tiedän, että hän luultavasti tulee poiskin kyydillä ja silloin poikkean terveyskeskuksen kautta. Mutta jos on mennyt sinne jollain muulla kyydillä, niin sitten kannattaa soittaa, että tiedän tulla hakemaan pois, Lindroos sanoo.

Ilmainen vuoden loppuun saakka

Uusi palvelulinja on otettu käyttöön ristiriitaisin tuntein, mikä selviää pian jo palvelulinjan reitillä kulkiessa. Moni kyytiläinen valittaa, että entinen systeemi oli parempi. Lindroos kuitenkin uskoo, että kyseessä on vain tottumuskysymys.

– Ja ennenhän ajettiin vain aamupäivisin, nyt ajamme joka arkipäivä ja myös iltapäivisin, hän toteaa.

Jotta uuteen järjestelmään totuteltaisiin, palvelulinja on kaikille maksuton koko tämän vuoden ajan.

Lindroos kertoo, että asiakkaita on ollut joka päivä jonkin verran ja koko ajan enemmän.

– Aamuisin kyydissä on ollut koululaisia noin 10–15. Ja sitten ikäihmisiä on ollut 6–12 päivittäin, Lindroos sanoo.

Useita eri reittejä

Kritiikkiä uusi palvelulinja saa kyytiläisten keskuudessa sen reittien sekavuudesta. Bussista jaetaan paperisia aikatauluja, joissa on myös reittikartat. Erilaisia reittejä on kymmenen, minkä lisäksi niihin poikkeuksia tekevät pysäkit, jonne mennään kutsuttaessa.

Pääpysäkkinä toimii Asematien pysäkki. Siitä lähtevät aikataulut on merkitty aikatauluihin selvästi. Samoin Palvelukeskuksen ja Terveyskeskuksen pysäkkiaikataulut löytyvät selkeästi. Kaikkia välipysäkkejä paperisesta versiosta ei kuitenkaan löydy, joten jos on tulossa kyytiin jostakin matkan varrelta, voi aikataulun löytäminen olla välillä haastavaa.

Palvelulinjan aikataulut löytyvät Asematien pysäkiltä. Niitä on saatavilla paperisina versioina sekä kuljettajalta että Paimion kaupungintalon palvelupisteestä . Aikataulu ja reittikartta-tiedosto löytyy www.paimio.fi/joukkoliikenne -sivulta. Lisäksi reitit löytyvät Paimion karttapalvelusta valitsemalla kohdan Palveluliikenne. Karttapalveluun pääsee www.paimio.fi etusivun yläpalkista tai suoraan kartta.paimio.fi