Lukuintoa joka päivään

0

PÄÄKIRJOITUS

Lue, niin tiedät! Lukeminen kannattaa aina. Nämä muutaman vuoden takaiset lukutaitopäivän kehotukset muistuvat mieleen näin lukutaitopäivän alla. En kirjannut niitä otsikkoon siksi, että markkinoisin uutisten seurantaa sanomalehdissä tai muissa viestimissä ainoaksi oikeaksi toiminnaksi, vaan siksi, että elämme aikaa, jossa lukutaitokaan ei ole enää itsestään selvä taito. Meillä on myös nuoria, jotka läpäisevät jopa peruskoulun rajallisella lukutaidolla.

Lukutaito meillä toki on maailmanlaajuisesti katsoen edelleen ihan hyvällä tasolla, mutta taidon taso on heikkenemässä ja se johtuu siitä, että lukuinto on laskussa. Lukeminen ei kiinnosta lapsia ja nuoria siten kuin ennen.

Ihan peruslukutaiton kannalta on siis tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että lasta kannustetaan lukemisen maailmaan. Välineellä ei ole varsinkaan alussa niinkään merkitystä, lukea voi paperilta tai näytöiltä. Lukemiseen lasta voi houkutella, lahjoa tai vaikka kiristää, niin tärkeä se taito on. Lukutaidoton, tai lukemisen hankaluuden kanssa painiskeleva lapsi pitää löytää ja häntä pitää auttaa. Muuten suurella todennäköisyydellä hänestä kasvaa näköalaton nuori, jota uhkaa syrjäytyminen.

Kun ensin oppii lukemaan, pian jo oppii lukemastaan. Ajan myötä oppii erottamaan asioita toisistaan, oppii tulkitsemaan ja kyseenalaistamaan. Oppii kysymään, kummastelemaan, tekemään ja keskustelemaan, jopa viihtymään lukemisen avulla. Lukeminen avaa ajattelua, mutta toki myös ihan käytännön asioita. Harva kai sentään osaa ihan kaikkia laitteita käyttää, ellei osaa lukea käyttöohjeita?

Lasten ja nuorten lukuinnon kasvattamisen puolesta on tehty monia toimia niin täällä paikallisesti kuin eri puolilla maata. Kirjastojen ja koulun yhteistyö on hieno tapa kannustaa, mutta kyllä lukutaitoa sietää vaalia kotonakin.

Viime viikkoina, ja oikeastaan pitkin kesää lukutaidon merkitys on noussut esiin myös monissa uutisiin nousseissa puheenaiheissa. Kun osaa ja viitsii lukea, tutustuu myös niihin ajatuksiin, jotka ovat itselle vieraita. Sitten voi muodostaa oman kuvan asioista.

Kriitinen ja ajatteleva lukija ei ole ihan helposti muiden vietävissä. Hän on aidosti itsenäinen.

Lukemisen iloa lukutaitopäivään!

Taina Tukia