Eksoottinen kotiseutu

0

Airbnb aloitti toimintansa kymmenkunta vuotta sitten. Kun ennen matkoilla yöpyminen oli ollut mahdollista vain hotelleissa tai majataloissa, nyt yöpymään pääsikin paikkallisten koteihin – ihmisten, jotka ovat entuudestaan täysin tuntemattomia. 

Airbnb:n kautta matkaillessa pääsee kurkistamaan paitsi siihen, miten paikalliset kussakin maassa elävät, kotimajoitus voi olla hyvä vaihtoehto hotellille monella muullakin tapaa; hinnat ainakin ovat usein hotelleja edullisempia, ja kodeista voi löytyä esimekiksi pikkulapsiperheille valmiina lelut ja lastentarvikkeet. Ja matkustaessa lemmikkien kanssa majoitusvaihtoehtoja voi löytää jopa helpommin airbnb:n kuin hotellien kautta. 

Palvelun alkuvuosina kotimajoitusta tarjoavia airbnb-kohteita löytyi pääasiassa suurista kaupungeista, mutta pikku hiljaa kohdemäärät ovat lisääntyneet. Kartoitin tähän lehteen Paimion, Sauvon ja Kaarinan airbnb-kohteita, ja yllätyin, että Paimiossa ja Sauvossakin kohteita on yhteensä kymmenkunta, Kaarinan alueella yli parikymmentä. 

Usein ulkomailta airbnb-kohteita kartoittaessa huomaa, että valikoimaa löytyy laidasta laitaan, vaatimattomasta huoneesta hulppeisiin huviloihin. Tavallista on esimerkiksi vuokrata majoituskäyttöön oman asunnon yhtä huonetta – samalla kun majoituksen tarjoaja asuu itse muussa huoneistossa. Tässä asiassa näyttäisi siltä, että suomalaiset ovat varovaisempia päästämään vieraita ihmisiä koteihinsa. Sen sijaan, että majoituskäyttöön tarjottaisiin omaa kotia tai osia siitä, tavallista on, että vuokralle tarjotaan joko omaa kesämökkiä, tai vaikkapa kotipihansa yhteydessä olevaa piharakennusta.

Usein myös kainostellaan laittaa omaa kotiaan vuokralle, ajatuksella ”kuka tänne nyt haluaisi”. Mutta kyllä tänne vaan halutaan! Jututin tähän lehteen airbnb-majoitusta tarjoavia ihmisiä sekä Piikkiöstä että Sauvosta ja kaikkialta vahvistettiin, että kesä on ollut vilkas ja matkailijoita on ollut lähiseudulla kaikkialta maailmasta, minkä lisäksi erityisesti kotimaan matkailu on kasvussa. 

No miksi tänne sitten halutaan? Majoitusta tarjoavat kertovat, että matkailijat hakevat erityisesti rauhaa ja luontoa. Tämä voi kuulostaa suomalaisista kliseiseltä ja ehkä vähän tylsältä. Mutta uskottava se on, sillä koko ajan kasvavat matkailumäärät todistavat, että esimerkiksi meille tuttu Sauvo voi joillekin olla hyvinkin eksoottinen matkailukohde.