Elämää seinien sisällä

0

Koen kodin ja asumisen olevan hyvin henkilökohtaisia asioita, sillä koti on käsitteenä meille kaikille hyvin erilainen. Tästä syystä esimerkiksi toisen kodin siisteyden tai ulkomuodon arvostelu on turhaa. Koti on turvamme, lepopaikkamme ja monelle ehkä jopa kuvaus omasta mielenmaisemasta.

Suomen kielessä koti-sanalla on maanläheiset juuret, sillä se on sukua kota-sanalle, joka aikanaan tarkoitti riukujen varaan kyhättyä asumusta. Kodat ovat kuitenkin vaihtuneet vuosisatojen saatossa säätä ja katsetta kestäviin asumuksiin, jotka puhuttavatkin nykypäivänä entistä enemmän. Toinen haluaa asua vuokralla ja toinen ostaa oman. Joku vannoo soluasumisen hyvän hengen nimeen ja joku haluaa elää huoletonta karavaanielämää. Vaihtoehtoina ovat myös asumisoikeusasunto sekä asumisosuuskunta. Asutaanpa Turussa tiettävästi myös vuokralla laivassa.

Viime aikoina mediassa on puhuttanut asuntojen arvon lasku. Investointina asunto näyttäisi kannattavan enää suuremmissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Turussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. On myös ennustettu, että vanhat asunto-osakeyhtiöt pyrkisivät asunnoista eroon kustannusten nousujen ja korjausrahoitusten saamisen vaikeutuessa. Vuokrien hintojen nousu taas puhututtaa suuremmissa kaupungeissa ja opiskelijaluukun hankkiminen on syksyisin raskas prosessi suuren kilpailun ja tarjonnan vähyyden takia.

Ehkä vuokralla asumisesta puhumisessa on ollut vuosien saatossa myös hieman negatiivinen nuotti. ”Kyllä oma on aina oma” ja muut perustelut on kuultu monesti, niin omankin ikäluokkani kuin vanhempien asujien kohdalla. Toiset kokevat, että asunnon omistaminen on taloudellisesta vakaudesta kertova investointi, joka kantaa hedelmää. Samaan aikaan nuorten suhde asunnon omistamiseen elää murroksessa. Omistusasunto on asia, johon ei haluta enää välttämättä sitoutua vaihtelevan työ- ja markkinatilanteen tai sitoutumisen takia. Vuokra-asuminen onkin turvallinen, mutta kallis vaihtoehto, sillä asunnon omistaja luonnollisesti haluaa tuottoa investoinnilleen.

Yhtä kaikki, oli asunto millä tahansa keinolla rahoitettu, sijaitsee seinien sisällä ihmisen elämä. Tavarat, tuoksut, läheiset, lemmikit, ilot, surut ja naurut.

Ina Virtanen