Grafiikasta valoa syksyyn ja jouluun – Raili Mikkonen-Joutsen julkisti Maailman valo -teoksen

0
Raili Mikkonen otti kutsuvieraat ja kukkatervehdykset vastaan vierellään tyttärensä Merja Mikkonen.

Lapsuuden joulumuistot, lyhyet runot ja kertomukset, selkokielinen jouluevankeliumi sekä koruttomuudessaan kaunis grafiikka muodostavat sisällön paimiolaisen kuvataiteilijan Raili Mikkosen, 92, uutuusteokselle Maailman valo.

Kyseisen noin 60-sivuisen, runsaasti jouluaiheista grafiikkaa sisältävän kirjan pienimuotoinen julkistamistilaisuus järjestettiin viime viikon perjantaina Paimion Paltan palvelukeskuksen ruokasalissa. Paikalle oli kutsuttu noin kolmekymmentä Mikkosen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä – omaisia, ystäviä ja yhteistyökumppaneita.

Ensi sijassa kuvanveistäjänä tunnetun, mutta taiteen tekemisessään monipuolisen Mikkosen harrastuksiin on kuulunut vuosikymmenten ajan myös laulu. Siihenkin löytyy teoksesta linkki:

Kirjan piirrosaineisto koostuu pääosin vuosilta 1991–2010, jolloin Mikkonen teki mustavalkoisella tussi-, mezzotina- ja lyijykynätekniikalla ohjelmakannet Naiskuoro Vivelan ja Paimion Mieslaulajien järjestämiin joulunajan kirkkokonsertteihin.

Maailman valo -kirjaansa Mikkonen on työstänyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Viime vaiheissa tärkeää sihteeri- ja teknistä apua ovat antaneet hyvät ystävät.

– Olen kiitollinen ystävistä, joita minulle on annettu niin tavattoman paljon, sanoi Mikkonen puheenvuorossaan.

Eräs ystävistä ja ”sihteereistä” on Kristina Karlsson, jolta Mikkosen Maailman valo -kirjaa voi tiedustella.

Myös upeita kovakantisia kuvateoksia Raili Mikkonen, Elämäni veistokset (Sarangi Artbook 2016) ja Elämänkuvia – Veli-Pekka Mikkosen teoksia (Sarangi Oy, 2013) on edelleen saatavilla.

Sarangi on toteuttanut myös Paltanpuistossa viime viikolla julkistetun Maailman valo -teoksen. Sen on koostanut ja grafiikan osalta valokuvannut kuluneen kesän aikana paimiolainen Heikki Merenkylä – Mikkosen yhteistyökumppani jo vuosien takaa.

– On ollut ilo ja kunnia saada tutustua ihanaan ihmiseen ja taiteilijaan, joka tekee työtään sydänverellä ja suurella antaumuksella, Merenkylä sanoi.

Marjatta Järvinen lausui runoja ja luki katkelmia Mikkosen Maailman valo -uutuusteoksesta. Julkistamistilaisuuden musiikkina kuultiin pianisti Saki Konon Sibelius-tulkintoja.

Puhujia oli tilaisuudessa useita. Muun muassa Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki.

– Raili on vaikuttanut Paimiossa monella tapaa ja monipuolisesti. Ei vain veistotaiteensa kautta kammioonsa sulkeutuen, vaan olemalla aktiivinen toimija esimerkiksi kuoroissa, lausuntaryhmissä ja kesäteatteritoiminnassa.

– Me Paimion kaupungintalolla olemme Railille erityisen kiitollisia siitä, että kaupunki sai Raililta noin kahdeksan vuotta sitten merkittävän taidelahjoituksen. Se muodostaa oman hienon ja arvokkaan kokonaisuutensa kaupungin taidekokoelmassa, Jussinmäki totesi.