Kyseisen noin 60-sivuisen, runsaasti jouluaiheista grafiikkaa sisältävän kirjan pienimuotoinen julkistamistilaisuus järjestettiin viime viikon perjantaina Paimion Paltan palvelukeskuksen ruokasalissa. Paikalle oli kutsuttu noin kolmekymmentä Mikkosen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä – omaisia, ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Ensi sijassa kuvanveistäjänä tunnetun, mutta taiteen tekemisessään monipuolisen Mikkosen harrastuksiin on kuulunut vuosikymmenten ajan myös laulu. Siihenkin löytyy teoksesta linkki:
Kirjan piirrosaineisto koostuu pääosin vuosilta 1991–2010, jolloin Mikkonen teki mustavalkoisella tussi-, mezzotina- ja lyijykynätekniikalla ohjelmakannet Naiskuoro Vivelan ja Paimion Mieslaulajien järjestämiin joulunajan kirkkokonsertteihin.
Maailman valo -kirjaansa Mikkonen on työstänyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Viime vaiheissa tärkeää sihteeri- ja teknistä apua ovat antaneet hyvät ystävät.
– Olen kiitollinen ystävistä, joita minulle on annettu niin tavattoman paljon, sanoi Mikkonen puheenvuorossaan.
Eräs ystävistä ja ”sihteereistä” on Kristina Karlsson, jolta Mikkosen Maailman valo -kirjaa voi tiedustella.
Myös upeita kovakantisia kuvateoksia Raili Mikkonen, Elämäni veistokset (Sarangi Artbook 2016) ja Elämänkuvia – Veli-Pekka Mikkosen teoksia (Sarangi Oy, 2013) on edelleen saatavilla.
Sarangi on toteuttanut myös Paltanpuistossa viime viikolla julkistetun Maailman valo -teoksen. Sen on koostanut ja grafiikan osalta valokuvannut kuluneen kesän aikana paimiolainen Heikki Merenkylä – Mikkosen yhteistyökumppani jo vuosien takaa.
– On ollut ilo ja kunnia saada tutustua ihanaan ihmiseen ja taiteilijaan, joka tekee työtään sydänverellä ja suurella antaumuksella, Merenkylä sanoi.
Marjatta Järvinen lausui runoja ja luki katkelmia Mikkosen Maailman valo -uutuusteoksesta. Julkistamistilaisuuden musiikkina kuultiin pianisti Saki Konon Sibelius-tulkintoja.
Puhujia oli tilaisuudessa useita. Muun muassa Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki.
– Raili on vaikuttanut Paimiossa monella tapaa ja monipuolisesti. Ei vain veistotaiteensa kautta kammioonsa sulkeutuen, vaan olemalla aktiivinen toimija esimerkiksi kuoroissa, lausuntaryhmissä ja kesäteatteritoiminnassa.
– Me Paimion kaupungintalolla olemme Railille erityisen kiitollisia siitä, että kaupunki sai Raililta noin kahdeksan vuotta sitten merkittävän taidelahjoituksen. Se muodostaa oman hienon ja arvokkaan kokonaisuutensa kaupungin taidekokoelmassa, Jussinmäki totesi.