Gretan kannoilla

0

Viikko sitten miljoonat nuoret ympäri maailman marssivat elinkelpoisen planeetan puolesta. Suomessa on tänään nuorten ilmastolakko, johon meitä aikuisiakin on kutsuttu mukaan. Viikolla valtamediat Suomessakin ovat kertoneet uutisia YK:n ilmastohuippukokouksesta. Näyttää siltä, että kriisitietoisuus on kasvanut ja nyt perätään ratkaisuja korulauseiden sijaan.

Ilmastonmuutosta kiihdyttävät päästöt ovat vain kasvaneet ja fossiilisen energian käyttö on lisääntynyt. Näemme kaikki ilmastonmuutoksen seurauksia ihan vain säätiloja seuraamalla. Merenpinnan nousu on nopeutunut entisestään, jäätiköt sulavat ja romahtavat. Maapallolla ei ole kolkkaa, jossa muutos ei jo näkyisi. Toimet ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ovat joko epäonnistuneet tai tuottaneet liian vähän tulosta.

Sunnuntaina New Yorkissa järjestettiin 250 000 osanottajaa koonnut ilmastomarssi, jossa esiintyi ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Hänen viestiään on pyritty vähättelemään, motiiveja epäillään. Tytön takana tapahtuu kuitenkin jo sellaista voimakasta liikehdintää, jota ei voi jättää huomiotta. Tuo 16-vuotias ruotsalaistyttö päätyi YK:n ilmastokokoukseen vaatimaan tiukin sanoin maailman valtioiden päämiehiltä todellisia tekoja ilmastomuutoksen hidastamiseksi. Greta on johtotähti ilmastonmuutosta hidastavalle taistelulle. Hän ei ole yksin. Kysykääpä omilta nuoriltanne, mitä he ajattelevat!

Paimiokin saattoi keskiviikkoiltana nähdä gretamaisen vilauksen, kun kokoussalissa piti puheenvuoron nuorisovaltuuston edustaja Aada Sewón. Se taisi olla joko aivan ensimmäinen tai ainakin ensimmäisiä nuorisovaltuuston edustajan käyttämiä asiapuheenvuoroja valtuustossa. Nasakassa puheenvuorossa Sewòn muistutti miten tärkeästä askeleesta on kyse, kun valtuusto keskusteli liittymisestä hiilineutraalit kunnat -hankkeeseen.

Kautta maailman sivu asiat ovat muuttuneet sitä kautta, että uudet sukupolvet heräävät rohkeasti vaatimaan muutosta. Näin käy toivottavasti nytkin. Esimerkiksi tämä Paimion hiilineutraaliushanke on vasta matkalla konkretiaan, mutta se on silti yksi askel tiellä, jonka pitäisi johtaa ilmaston kannalta kestävämpään tulevaisuuteen. Muitakin ympäristön ja ilmaston kannalta tärkeitä signaaleja on on vireillä. Nuoremme voivat antaa meille tässä kohden vipu- ja työntövoimaa.