Huomio puhtaaseen veteen

0

Tänä vuonna muutamat Punaisen Ristin osastot rakentavat Nälkäpäivän yhteydessä installaation 33:sta Tokmannin lahjoittamasta vesiämpäristä. Installaatiolla kiinnitetään huomio siihen, että joka tunti 33 lasta kuolee puhtaan veden puutteen vuoksi. Katastrofirahaston tuella Punainen Risti parantaa puhtaan veden saatavuutta muun muassa eteläisessä Afrikassa. Jo 15 euron lahjoitus mahdollistaa puhtaan veden lapselle koko vuodeksi.

Paimion Tokmanni oli yksi kohteista, jonne ämpäri-installaatio pystytettiin. Punaisen Ristin piiritoimiston työntekijä Jaana Paasonen ja Paimion osaston edustaja Paula Jylhä-Ollila esittelivät installaatiota ja toimivat Nälkäpäivä-kerääjinä.

– Kyseiset ämpärit jaetaan 26.10. järjestetyn Pisara-harjoituksen yhteydessä paimiolaisille omaishoitajille, jotka kutsumme koolle. Jaon yhteydessä puhumme kotivara-asioista. Talousvettä olisi hyvä olla ämpärissä jemmassa, Jaana Paasonen kertoo.

Vanhat ihmiset ja omaishoitajat voivat olla vaikean tilanteen edessä esimerkiksi pitkän sähkökatkon tai vesikatastrofin sattuessa, eivätkä välttämättä pääse hakemaan puhdasta vettä tai ruokaa. Tästä syystä kotivara-asioista on hyvä puhua ja varautua etukäteen.

Paasonen mainitsee muutama vuosi sitten sattuneet Nousiaisten ja Raision vesikatastrofit. Tällöin esimerkiksi pullotettu vesi loppui kaupoista.

– Paimiossakin on joskus vesi ollut katkolla ja ihmiset kävivät hakemassa vettä palolaitokselta. Kaikilta eivät kuitenkaan välttämättä pääse lähtemään kotoaan tai sitten heiltä ei löydy tilanteeseen sopivaa kannellista ja puhdasta ämpäriä, hän muistuttaa.

Tokmannilla nähdyt kannelliset vesi-installaation ämpärit ovat kotimaiselta Orthexilta. Niitä vietiin Paasosen mukaan Helsingin Narikkatorille torstaina yhteensä 800 kappaletta muistuttamaan siitä, että joka päivä 800 henkeä kuolee puhtaan veden puutteeseen.

Tokmannilla järjestetyn ämpäri-installaation lisäksi Paimion lukiolaiset tekevät Nälkäpäivä-keräystä Paimion S-marketissa ja K-supermarketissa ja heidän lisäkseen myös muut koululaiset ovat keräyksessä mukana omissa luokissaan. Perjantaina ja lauantaina lipaskeräys jatkuu Paimion S-marketissa ja K-supermarketissa.

Sauvo-Karunan osasto järjestää lipaskeräyksen keräyspäivinä iltapäivisin Sauvon keskustassa. Perjantaina lipaskeräyksen lisäksi maistellaan ja myydään uutispuuroa ja kahvia K-marketin pihalla.

Kaarinan-Piikkiön osasto järjestää Nälkäpäiväkeräyksen lipaskeräyksenä torstaina ja perjantaina kello 10-18 ja lauantaina 10-16. Kaarinassa lipaskerääjät ovat K-Supermarket Katariinassa, S-Market Kaarinassa, Piispanristin Prismassa sekä Krossin Lidl:ssä. Nälkäpäivän ämpäri-installaatio on esillä perjantaina kello 12-16 Kaarina-talossa.