Kalle Ylitalo-James yllättyi huimasta yli 400 kilon nostosta itsekin

0
Kalle kumppaneineen keskittyy ennätysnostoon.

Paimiolainen Kalle Ylitalo-James punnersi viime viikonloppuna Irlannin Limerickissä 402,5 kiloa penkiltä. Tuolla suorituksella hän otti 15 vuoden kisaamisen jälkeen haltuunsa sekä Suomen, Britannian, Euroopan että koko maailman ennätyksen.

Ylitalo-James on nyt virallisesti Suomen vahvin penkkipunnertaja. Yhdessäkään lajiliitossa – jopa superraskaan sarjan nostajat huomioon ottaen – ei kukaan nosta enempää.

– Vähän vaikea sitä on käsittää, että näin pääsi käymään. En koskaan ollut se lahjakkain nostaja porukasta, en edes kärjessä. Aikanaan liikuntatunnillakin juoksin 2000 metrin testin nahkatakki niskassa, hän kertoo.

Pieni surumielisyys varjostaa kuitenkin titteliä.

– Suomen historiassa on yksi mies, joka on nostanut enemmän. Hän valitettavasti menehtyi seitsemisen kuukautta sitten. Jani Murtomäki on minulle vieläkin se vahvin, Ylitalo-James sanoo.

Kiirettä on pitänyt

Paimiolaisen maailmanmatkaajan vuosi on ollut täynnä kiireitä. Hän on kisannut Chicagossa, Texasissa, Lahdessa, Floridassa ja Limerickissä kirjoittaen samalla maisterin tutkinnon päättotyötään.

Maisterinopinnot Lontoossa jatkuivat syyskuun alkuun asti Goldsmiths yliopiston Media ja kommunikaatio -linjalla. Samalla oli kisoja, juontohommia, seminaareja, Britannian maajoukkueen huoltotehtäviä ja kisojen järjestämistä yhdessä puolison kanssa.

Kallen ja hänen vaimonsa osoite on virallisesti Englannin Manchesterissa, mutta kotiosoitteessaan he ovat koko vuonna ehtineet viettää vain muutaman viikon.

– Takki on tyhjä, mutta olo kevyt. Koko nostouran suurin tavoite on saavutettu ja yliopisto ohi, Kalle huokaa.

Lahteen, Paimioon

Kiireinen vuosi huipentuu marraskuussa Lahdessa.

– Lahden MM-kisoihin matkustan iloisin mielin nostamaan ja sen jälkeen tulen viikoksi kotikaupunkiin Paimioon. Lähinnä aion Paimiossa saunoa ja nähdä tuttuja.

Lahdessa Ylitalo-James kohtaa ainoan toisen yli 400 kilon nostajan Suomessa: mikkeliläisen Ilkka Lukkarisen, joka on parhaimmillaan nostanut 401 kiloa eli puolitoista kiloa vähemmän kuin Kalle. Miehet kohtaavat samassa painoluokassa.

Jatkossa Kallen tähtäin on kirjoittamispuolella.

– Erikoistun käsikirjoittamiseen. Käännöshommia ja sisällöntuottamista olen tehnyt jo aikaisemmin, nyt haluaisin keskittyä enemmän luovaan puoleen.

WPC MM-kisat järjestetään 6–10. marraskuuta Lahdessa. Kalle Ylitalo-James ja hänen serkkunsa Ville Suominen – molemmat paimio-laisia – ovat Suomen maajoukkueessa. Kallen vaimo, 13-kertainen maailmanmestari Emma Ylitalo-James edustaa Iso-Britanniaa.

Sekä Emma että Paimion serkukset nostavat Lahdessa lauantaina 10. marraskuuta.