
Vatsalihakset kireäksi ja peppu pinkeäksi. Hartiat alas ja ryhti suoraksi. Tästä lähdetään pyöristämään pelkästään yläselkää eteenpäin, minkä jälkeen ojennetaan se taakse kämmenet taivasta kohden.
Tässä tiivistettynä yksi spiraalistabilaatioliikkeistä, joka tehdään seinään kiinnitetty kuminauha molemmissa käsissä pitäen. Liike kuulostaa suhteellisen yksinkertaiselta, mutta aivan ensimmäiset liikkeet tuntuvat vasta-alkajasta melko hankalilta, koska muistettavaa on niin paljon. Kun vatsan ja pepun saa jännitettyä, hartiat nousevat helposti korviin ja kun hartiat laskevat alas, unohtuukin jo takamuksen pito. Pikkuhiljaa liikeradat alkavat kuitenkin löytyä ja sitä mukaa yksinkertainen liike muuttuu tehokkaaksi.
– Liikkeitä ei tehdä nopeasti veivaten, vaan hitaasti siten, että jokainen liike menee varmasti oikein, paimiolainen spiraalistabilaation ohjaaja Leena Lehto sanoo.
Fysioterapiasta lähtöisin
Lehto on kouluttautunut tänä keväänä spiraalistabilaatio-ohjaajaksi ja aloittanut kurssien ohjaamisen Paimiossa. Ensimmäiset kaksi kurssia hän piti kotipihallaan, ja Paimion opistolla on puolestaan alkanut viime viikolla uusi kurssi kyseisestä aiheesta.
– Se tuli heti täyteen, joten pidän myös oman yritykseni kautta lokakuun alussa alkavan kurssin Solinassa, Lehto kertoo.
Spiraalistabilaatio ei ole uusi laji, sillä sitä on harrastettu jo 40 vuotta. Pääasiassa sitä ovat harjoittaneet kuitenkin fysioterapeutit. Liikuntalajiksi se on noussut lähivuosina.
Lehdon mukaan lajiin kuuluu kahdeksan eri liikettä, joista kustakin tehdään noin kymmenen toistoa.
Vahvistaa selkärangan tukea
Spiraalistabilaatioliikkeet vahvistavat erityisesti selkärankaa tukevia lihaksia sekä selän että vatsan puolella.
– Nimenä se tarkoittaa sitä, että eri lihassarjat kiertävät spiraalimaisesti ympäri kehoamme, Lehto kertoo.
Hän sanoo, että liikkeet sopivat kaikille ja erityisesti istumatyöläisten selkä kaipaa usein vahvistusta.
Muutaman liikkeen kokeilun jälkeen alkaa huomata omia virheasentojaan: hartiat ovat selvästi ojentautuneena eteenpäin, eikä tavallisessa kävelyssä huomaa heiluttaa käsiään ja jännittää pakaroitaan, niin kuin terveellisintä olisi. Jo lyhyen testikerran jälkeen jää olo, että nämä liikkeet kannattaa ottaa päivittäiseen arkiliikuntaan mukaan, jotta hartia- ja selkäkivut pysyvät loitolla.