Maiseman merkitys

0

Varsinais-Suomi on kaiken kaikkiaan kaunista seutua. Etenkin paimiolaisilla on syytä olla tyytyväisiä maisemiinsa. Jokilaakso ja vaihtelevat pinnanmuodot metsäsaarekkeineen ja peltoaukioineen tekevät näkymistä mielenkiintoisia.

Ja kun itse käy ulkomailla, voi palatessaan todeta, kuinka etuoikeutettu on asuinpaikan suhteen. Luonto on lähellä, ja on rauhallista. Jopa kotimaan matkojen jälkeen on mukava huomata, miten ainutlaatuisessa ympäristössä saa asua. Sitä vaan ei aina tule ajatelleeksi, kun on tottunut näkemäänsä.

Kävin elämäni ensimmäisen kerran Lapissa ruska-aikana. Vaeltelin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tuntureilla ja järvillä, joiden vettä voi juoda. Uin neljässä eri järvessä, joiden kristallinkirkas vesi hämmensi mieltä. Ja ruskan väriloisto täydensi Lapin lumon. Mutta siitä huolimatta ei ollut vaikea palata kotiin, kun tiesi ruskan pian tulevan tännekin koristamaan pihoja, metsiä ja jokivartta.

Maisemallisesti tärkeä Paimion vanha Parantola metsineen pääsi monien vaiheiden jälkeen onnellisesti suojelun piiriin. Tärkeä päätös, koska kyse on tärkeimmästä arkkitehtuurisesta kohteesta kaupungissa, jopa maailman mittakaavassa huomionarvoisesta rakennuksesta.

Toivottavasti tulevatkin polvet voivat nauttia lounaisen maakuntamme kauneudesta. Se edellyttää, että huomaamme rakentamisessa ja suunnittelussa ympäröivän luonnon arvon ja haavoittuvuuden. Kun kokonaisuus huomioidaan, päästään myös asumisviihtyvyydessä onnellisiin tuloksiin.

Sauli Immaisi

Kirjoittaja on paimiolainen eläkkeellä oleva lääkäri.