Nyt kannattaa etsiä kurttusieniä

0
Kurttusieni on harvinainen lounainen laji, mutta tämä syksy taitaa olla kurttusienisyksy. Afu Kähärä löysi Kaarinasta niin ison kurttusienen, että siitä riitti useammallekin paistinpannulle. Kurttusieni arvostetaan kolmen tähden arvoiseksi.

Lämmin kesä ja siihen päälle sopivasti sadetta on tiettävästi mieleen kurttusienelle. Ulkonäöltään vanhanaikaista pesusientä tai kukkakaalia muistuttava kurttusieni on heimonsa ainoa Suomessa tavattava laji ja harvinainen. Se on eteläinen laji, ja todennäköisintä siihen on törmätä juuri Lounais-Suomessa.

Turkulainen Afu Kähärä käy usein samoilemassa Kaarinan urheilupuiston läheisillä metsäpoluilla ja niityillä, ja siltä suunnalta hän löysi nyt ison jalkapallon kokoisen kurttusienen. Yhdestä sienestä riitti paistettavaa useammallekin paistinpannulle. Kurttusieni on erinomainen ruokasieni.

Kurttusieni kasvaa tyypillisesti mäntyjen tyvellä, juuristoissa ja kannoilla. Urheilupuistoa ympäröivissä metsiköissä kannattaa olla tarkkana myöhemminkin, sillä kurttusieni kasvaa sopivissa olosuhteissa uudestaan samaan kasvupaikkaan.

Luonnonvaraisena kurttusientä kasvaa Euraasiassa ja Pohjois-Amerikan itäosissa. Kiinassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa sitä viljellään arvostettuna herkkuna.