Valtuusto hyväksyi Paimion Ekopuutarhakylän asemakaavan ja teknisen johtajan viran perustamisen sekä päätti, että Paimion kaupunki osallistuu 30 000 euron panostuksella Paimion Parantolan säätiön perustamiseen ja liittyy Hiilineutraalit kunnat -hankkeeseen.
Päälle päätteeksi valtuusto antoi lausuntonsa tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen johdosta ja merkitsi tiedokseen sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen Ehkäisevän päihdetyön rahaston uusista säännöistä.
Teknisen johtajan viran perustamiseen liittyen käytiin hiukan merkillinenkin keskustelu sosiaalidemokraattien halutessa asiassa aikalisän.
SDP-ryhmän puheenjohtaja Seppo Laitinen esitti, että Paimiossa tulee tehdä ja saattaa valtuuston tietoon ”hyvin suurta säästäväisyyttä noudattaen” kokonaisselvitys teknisen puolen viroista ja kunkin viran tarpeellisuudesta.
– Tässä on nyt sellainen vyyhti, että vs. kaavainsinööri ilmeisesti lähtee toiseen kuntaan ensi maanantaina, kiinteistöpäällikön virka on auki, vakituinen kaavainsinööri hoitaa turkulaisen firman palveluksessa Paimion asioita ja tekninen johtaja jää ensi vuonna eläkkeelle. Jatkoa ajatellen nyt on tehtävä kokonaisselvitys siitä, kuka hoitaa ja mitä hoitaa, Laitinen sanoi.
– Nyt ollaan perustamassa uusi virka johtoportaaseen. Korvaako se jonkun viran vai jääkö joku vanha virka roikkumaan?
Ei välttämättä jonoa
Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki tähdensi, että kyse on viran perustamisesta siten, että se ei merkitse henkilöstö- eikä resurssilisäystä.
– Kyseessä on niin keskeinen toimiala, että tämä virka on aiheellista ja tarpeellista perustaa mahdollisimman nopeasti, ilman että syntyy resurssipulaa ja epätietoisuutta, Jussinmäki sanoi.
– Ajatuksena on, että virka saataisiin täytettyä hyvissä ajoin ennen nykyisen teknisen johtajan siirtymistä eläkkeelle. Olisi tärkeää, että tekniset johtajat, nykyinen ja uusi, ehtisivät työskennellä jonkin aikaa yhdessä. Tiedon siirtymiselle on olemassa niin suuri tarve, että sitä on vaikea ymmärtää. Tämä on iso asia ja toivon oikeasti, että valtuusto ottaa tämän vakavasti.
Seppo Laitisen ehdotusta kannattivat Sari Murto (sd.) ja Martti Mäkinen (ps.). Myös Helena Lahti katsoi puheenvuorossaan, ettei asia ole erityisen kiireellinen.
Kaupunginjohtaja Jussinmäki huomautti vielä, ettei ole suinkaan varmaa, että tekninen johtaja löytyy oitis että olisi ”kauhea tunku ja jono oven takana”.
Teknisten johtajan viran perustamista koskevassa äänestyksessä SDP:n valtuustoryhmä ja perussuomalaisten Martti Mäkinen eivät saaneet näkemyksilleen tukea muista ryhmistä.
Valtuusto päätti äänin 26–9 perustaa teknisen johtajan viran ja vahvistaa viran kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuvan korkeakoulututkinnon tai teknisessä opistossa suoritetun insinöörin tutkinnon. Lisäksi edellytyksenä virkaan on hyvä perehtyneisyys teknisen toimialan tehtäviin.
Känkkä-ränkkä päivä?
Liittyminen Hiilineutraalit kunnat -hankkeeseen kirvoitti Paimion kaupunginvaltuuston keskiviikon kokouksessa puolenkymmentä puheenvuoroa. Perussuomalaisten Martti Mäkistä lukuun ottamatta valtuutetut suhtautuivat niin sanottuun Hinku-kunta hankkeeseen myönteisesti.
Äänessä oli myös Paimion nuorisovaltuutettu Aada Sevón, joka kertoi riemastuneensa kuultuaan Paimion aikeista liittyä hiilineutraalien kuntien joukkoon.
– Tämä on hieno ja todella tärkeä askel Paimiolle. Voimme olla edelläkävijöitä ja näyttää suuntaa muille kunnille, hän sanoi.
Sevón muistutti samalla, että ilmastotekojen kohdalla aikaa ei ole tuhlattavaksi:
– Paras aika olisi ollut toimia eilen. Toiseksi paras aika on toimia nyt.
Seuraavan puheenvuoron käytti perussuomalaisten Martti Mäkinen. Hän ehdotti, että Paimio ei liity hiilineutraalien kuntien ryhmään, vaan ottaa asiassa neljän vuoden harkinta-ajan.
– Kaiken maailman hoohoo- ja haahaa-ihmiset huutaa, että pitää olla hiilineutraali. Ei pidä hinkua tällaiseen hinku-projektiin, vaan katsotaan ensin mitä muut tekevät ja mihin tämä vouhottaminen on menossa.
Mäkinen oli näreissään muun muassa siitä, että ”YK:ssakin on hillumassa kaiken maailman ympäristöaktivisteja”.
– Kiva hillua ympäri maailmaa tietämättä mitään. Suomessakin laitetaan polttoaineille kaikenlaisia veroja, hän jupisi.
Mäkisen ehdotus neljän vuoden harkinta-ajasta raukesi kannattamattomana.
“Kohtalaisen kiistämätön asia”
Mikko Lindberg (kesk.) totesi, että keskustan valtuustoryhmä pitää erittäin hyvänä asiana sitä, että Paimio lähtee mukaan Hiilineutraalit kunnat -hankkeeseen.
– Kyseessä on positiivinen asia paitsi ilmaston kannalta myös taloudellisesti ja imagollisesti Lindberg totesi.
Vihreiden Sini Heino oli samoilla linjoilla.
– Me ollaan jo myöhässä, mutta olen kuitenkin erittäin iloinen, että Paimion kaupunki on lähdössä tähän mukaan.
Kimmo Jalonen (kd.) sanoi, että ”on ihan hyvä, että meitä keski-ikäisiä herätellään ja että lähdetään tekemään edes niitä pieniä asioita, joita kaupungissa voi tehdä”.
– Ilmastonmuutos alkaa olla kohtalaisen kiistämätön asia, Jalonen huomautti.