Päivystykseen mennään nyt Akuuttiin

0

TURKU Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos muutti tänään tapaturmapäivänä kutsumanimensä Tyks Akuutiksi.

”Rakkaalla lapsella on monta nimeä” kuuluu vanha sanonta. Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitosta on kutsuttu jo muun muassa EPLL:ksi, Epeliksi, ensiavuksi ja päivystykseksi.

Virallinen nimi on edelleen Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos. Virallisen nimen muutokseen ei ryhdytty sen haasteellisuuden vuoksi.

– Kutsumanimi halutaan helpommaksi kansalaisille ja yhteistyökumppaneillemme. Myös rekrytoinnissa on hyötyä selkeästä ja lyhyestä nimestä, sanoo Tyks Akuutin toimitusjohtaja Sirpa Rantanen.

Henkilökunta vaikutti nimen valintaan. Muutkin sairaanhoitopiirit ovat tehneet vastaavan nimimuutoksen päivystyksissä. Esimerkiksi Tampereen Tays Ensiapu Acuta.

Tyks Akuutilla on tällä hetkellä noin 400 työntekijää. Vuosittain on 160 000 puhelua, 140 000 päivystyskäyntiä, 67 000 ensihoitotehtävää, 14 000 hoitolaitossiirtoa ja 100 000 sisäistä kuljetusta.

Sähköisellä oirearvioinnilla nopeampaa apua

Omaolo-palvelun avulla voi luotettavasti arvioida tarvettaan sote-palveluiden apuun, vaikka omalta kotisohvalta, 24/7. Tyks Akuutissa Omaolo-palvelun myötä on tarjolla 13 erilaista oirearviota ja palvelu tarjoaa tarvittaessa mahdollisuuden suoraan sähköiseen yhteydenottoon päivystyksen ammattilaisen kanssa.

Omaolossa tehty arviointi antaa henkilökohtaisen toimintasuosituksen ja oireisiin sopivat hoito-ohjeet, tai jopa mahdollisuuden sähköiseen reseptiin ilman käyntiä päivystyksessä.

– Toivomme, että potilaamme käyvät arvioimassa digitaalisesti Omaolo-palvelussa omaa tilannettaan tai soittavat päivystykseen ennen kuin tulevat paikan päälle. Hätätilanteessa soitetaan tietenkin aina 112.