Piahvi ja Pukatsoova kovassa nosteessa

0
Piahvin ja Pukatsoovan esiintymiseen kuuluvat laulujen ohella hupaisat välispiikit.

Teatraalinen naiskitaraduo Piikkiön Piahvi ja Piispanristin Pukatsoova on tehnyt keikkaa jo jokusen vuoden, mutta viime aikoina suosio on pongahtanut selvästi ylöspäin. Viime viikolla heillä oli yleisönä useita kymmeniä piikkiöläisiä Piikkiön kirjastossa ja jopa yli 150 henkeä Kaarina-talossa.

– Tapasimme aikanaan Turun Laulelman Ystävien laulelmaillassa, jossa jokainen yleensä esittää laulunsa yksin säestäen itseään kitaralla trubaduurityyliin. Oli mukava tavata toinen samanikäinen naiskitaristi, Pukatsoova eli Irmeli ”Iiti” Elomaa kertoo.

Pari päivää tapaamisen jälkeen hän meni Päivi Korvensyrjän luokse Piikkiöön kokeilemaan soittamista ja laulamista yhdessä. Päivi oli jo aiemmin esiintynyt kitaroineen esimerkiksi seurakunnan ja eri yhdistysten tilaisuuksissa Piikkiössä, Iiti ei ollut vielä koskaan esiintynyt julkisesti.

Päivi kutsui itseään leikillisesti Piikkiön Piahviksi. Iitin mieleen putkahti venäläinen Alla Pugatsova, josta vääntyi nimi ”Piispanristin Pukatsoova”.

– Olemme tehneet Piahvina ja Pukatsoovana sittemmin keskimäärin pari keikkaa kuukaudessa. Olemme molemmat mukana myös muissa laulu- ja soittoyhtyeissä, Korvensyrjä ja Elomaa kertovat.

Taiteilijanimien perusteella syntyivät myös duon esiintymisasut: Piahvilla on esikuvansa Edith Piafin mallin mukaisesti yllään tyylikkään yksinkertainen musta mekko. Venäläiset naiset taas ylipukeutuvat – suomalaisten mielestä – , joten Pukatsoovalla on asussaan värejä ja glitteriä.

– Aurinkolasit peittävät omat silmälasit ja karistavat kertyneitä vuosia kasvoilta, olemmehan 50-luvun ”tyttöjä”, Päivi ja Iiti nauravat.

– Teatraalinen ulkoasumme ja kitarat viehättävät jopa nykynuorisoa, vaikka laulumme ovatkin heille usein tuntemattomia. 40-, 50- ja 60-luvulla syntyneille laulumme ovat erittäin tuttuja ja jopa kaivattuja, mutta niitä kuulee nykyään hyvin harvoin enää missään, ei ainakaan radiossa tai televisiossa.

Duo valitsee esittämänsä laulut aina kunkin tilaisuuden luonteen mukaan. Usein yleisö saa kuulla Edith Piafin tunnetuiksi tekemät Padam Padam, Hymni rakkaudelle, En kadu mitään sekä slaavilaisia iskelmiä ja tunteellisia romansseja. Myös joitakin suomalaisia kauniita vanhoja iskelmiä on usein mukana.