Polkupyörävarkaita liikkeellä Paimiossa – pyöriä viety kesän aikana ennätysmäärä

0
Joona Eerikäisen Jopo yritettiin varastaa viime viikolla M-marketin pihasta. Lukkoa oli rikottu ja jalka oli potkittu irti.

Polkupyöriä on Paimiossa varastettu tämän kesän aikana poikkeuksellisen paljon.

– Kun viime kesänä pyörävarkauksia ilmoitettiin Paimiossa pari, vuoden 2017 kesällä kolme, niin tänä kesänä luku onkin jo 16, rikoskomisario Kristiina Kontio Lounais-Suomen poliisista kertoo.

– Osa näistä on varkauksia, osa näpistyksiä ja osa luvattomia käyttöönottoja vähän riippuen siitä, onko pyörä ollut esimerkiksi lukittuna, mutta rikoksia joka tapauksessa, ja selvä piikki Paimiossa näissä on nyt ollut, hän sanoo.

Siihen, mistä äkillinen pyörävarkauksien piikki johtuu, ei Kontio osaa antaa selitystä.

– Se voi olla ihan vaikka yksittäinen ihminen, joka näitä on vienyt, hän toteaa.

Helppo varastettava

Kontio kertoo, että polkupyörät ovat yksi kaikista eniten varastetuista kohteista.

– Ne ovat helppo kohde varastaa ja myydä eteenpäin. Niitä myös tuunataan ja myydään varaosina, hän tietää.

Suurin osa polkupyörävarkauksista jää selvittämättä ja vain murto-osa anastetuista pyöristä palautuu omistajalleen.

– Osa tulee kyllä poliisille löytöpyörinä, mutta niitä aika harvoin omistajat kyselevät. Ja ne jäävät sitten poliisille jos omistajat eivät ole lähettäneet tunnistetietoja omista pyöristään, niin emme voi jäljittää niiden omistajia. Lopulta ne myydään sitten huutokaupassa, Kontio sanoo.

Pyöriä viety ja vahingoitettu

Anastetut polkupyörät ovat herättäneet keskustelua myös Facebookissa Paimion kekusteluryhmässä. Siellä muun muassa Tarja Ylieskola-Vavuli kertoi tyttäreltään 27.8. varastetusta Joposta.

– Se varastettiin Paimion kirjastolta ja nyt odotamme kaupungintalon valvontakameran nauhoja, josko niissä näkyisi, kuka pyörän on vienyt, hän sanoo.

Ilkivaltaa oli tehty myös 16-vuotiaan Joona Eerikäisen pyörälle reilu viikko sitten. Hän oli jättänyt Joponsa M-Marketin pihalle lähtiessään bussilla Turkuun. Paimioon tullessa pyörän lukkoa oli yritetty hajottaa ja jalka oli potkittu irti. Pari päivää myöhemmin hän jätti samaisen pyörän Paimion Nesteelle, jossa siitä oli hajotettu molempien pyörien venttiilit.

Salla Axelin puolestaan kertoo, että hänen 15-vuotiaalta pojalta varastettiin hybridimaastopyörä toukokuussa.

– Hän oli urheilukentällä treeneissä ja treenien aikana pyörä oli viety, Axelin puuskahtaa.

– Paimiossa on kyllä viety nyt paljon pyöriä. Toivon vaan, että kaikki tekisivät asiasta rikosilmoituksen, niin poliisikin puuttuisi herkemmin asiaan, hän toivoo.

Jaana Pakarinen