Sauvossa vilisi kesällä matkailijoita

0
Hännilän tilalla Sauvossa on ollut majoitustoimintaa useamman vuoden ajan, Liina Aho, kertoo.

SAUVO

Sekä sauvolaisesta majoitustila Elämys Ämmistä että Karunan Rantolan puodista kerrotaan, että mennyt kesä on ollut vilkas.

– On ollut niin hyvä kesä! Kesä- ja heinäkuussa on ollut ihan täyttä ja kyllähän tämä kesä on ollut aikamoista pyykkivuoren valloitusta, Elämys Ämmin Sanna Katajainen kertoo.

Samalla linjalla on Rantolan Puodin Anne Vuorio, jolla on Puodissa myös B&B -toimintaa.

– Koko ajan on ollut yöpyjiä, heinäkuussa taisi olla vain kaksi yötä ettei ollut ketään, hän kertoo.

Elämys Ämmissä majoituspaikkoja on yhteensä 13, sekä päärakennuksessa, pihamökeissä, että puuteltassa. Rantolan B&B :ssä majoitustiloina on puolestaan kolme makuuhuonetta.

Kotimaan matkailu nousussa

Sekä Rantolan B&B että Elämys Ämmi tarjoavat majoituspalveluita nyt kolmatta vuotta. Molemmissa huomattiin tänä kesänä, että erityisesti kotimaisten matkailijoiden osuus kasvoi. 

– Kyllä kotimaan matkailu on varmaan nousussa. Olen jutellut yöpyjien kanssa, niin jotkut ovat kertoneetkin, että eivät ole ennen juurikaan reissanneet Suomessa, mutta nyt ovat sitten halunneet kiertää kotimaassakin, Vuorio sanoo.

Katajainen kertoo, että kotimaisia matkailijoita on kaikista yöpyjistä arviolta noin 70 prosenttia. Ulkomaisista yöpyjistä taas saksalaisten osuus on selvästi suurin, niitä on kaikista ulkomaisista turisteista noin 70 prosenttia. 

Matkailijoita on Sauvoon riittänyt ympäri maailman. Vuorio kertoo, että kauimmaiset matkailijat heillä ovat olleet Japanista. Myös heillä yöpyy paljon saksalaisia ja tänä kesänä myös ranskalaisia sekä virolaisia. 

Virolaisten osuus on myös Elämys Ämmissä noussut ja Katajainen tietää tähän syynkin.

– Elämys Ämmi pääsi mukaan Tallinkin mainokseen. Se löytyy Youtubesta ”Kemiö ootab” -nimellä, ja mukana on myös Rosalan viikinkikeskus ja Bengtskärin majakka, Katajainen kertoo.

– Meillä on matkailijoita ollut Usasta, Iranista, Irakista, Perusta, Australiasta, Etelä-Afrikasta ja kaikkialta Euroopasta, hän luettelee.

Meri houkuttelee Sauvoon

Vuorio ja Katajainen uskovat, että matkailijoita Sauvoon vetää luonto ja meri. Moni matkailija saattaa olla jatkamassa matkaa saariston rengastielle, läheisiin kansallispuistoihin, tai esimerkiksi Bengtskärin majakalle. 

– Ulkomaiset matkailijat taas haluavat nimenomaan tulla kotimajoitukseen ja nähdä, miten Suomessa eletään, Katajainen pohtii.

Vaikka Sauvon majoituspaikkojen määrä on lähivuosina lisääntynyt esimerkiksi Airbnb:n kautta, sekä Vuorio että Katajainen sanovat, että Sauvon matkailua voisi kehittää entisestään. 

– Kyllä siinä kehittämisen varaa on, Vuorio toteaa.

– Suunta on oikea, mutta esimerkiksi isommat majoituspaikat puuttuvat. Tänne ei voi tulla ryhmiä bussilasteittain kerralla yöpymään, että kyllä matkailijat ovat vielä pääosin pariskuntia ja perheitä, Katajainen toteaa.