SunPaimio-ilta kasvatti me-henkeä – jaossa ensimmäiset Paimio Avaimet

0
Paimio-salin etuosa täyttyi Paimio Avaimen saajajoukosta. Etualalla palkintoja jakaneet Salla Axelin ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Hongisto.

Paimion Yrittäjien puheenjohtaja Salla Axelin oli katsonut kielitoimiston sanakirjasta, mitä elinvoima tarkoittaa. Elinkykyä, elinvoimaisuutta, vireyttä ja vitaalisuutta. Kaupungintalolla oli keskiviikkoiltana aistittavissa kaikkea tätä, kun lähemmäs parinsadan paikallaolleen voimin tutkailtiin uusia Paimion markkinointivideoita ja kuultiin elinkeinojohtaja Mika Ingin kertomana niistä toimista, joita elinvoimaisuuden eteen on lähiaikoina tehty ja tehdään.

– Kaupungin elinvoima ei kasva ”elinvoima”-sanaa viljelemällä. Se on tekoja. Se on tahtoa ja kykyä, mahdollisuuksia nähdä ja tarttua niihin, voimavaraa uudistua, kehittää, toimeenpanna ja saavuttaa uusia asioita. Kaupungin organisaatio tekee osansa, mutta tuo organisaatio ei ole yhtä kuin kaupunki. Kaupunki olemme me, kaupungin asukkaat, muistutti Axelin, joka näki, että elinvoimaa voidaan katsoa monelta suunnalta ja kaikkia suuntia tarvitaan loistavaan lopputulokseen.

 

Kaunis puuviiluavain on paimiolainen tuote, jonka suunnitteli Immaisi Graphicsin Riina Immaisi ja valmistai Succaplokin Aleksi Viirilä. Sitä voi käyttää kaulakoruna tai avaimenperänä.

16 Paimio Avainta elinvoiman tekijöille

SunPaimio -illan ohjelmallisen osuuden lopulla jaettiin uudet elinvoiman rakentajille osoitetut palkinnot, 15 kappaletta Paimio Avaimia. Palkinnot jaettiin lavealle yksityishenkilöiden, yhdistysten ja yritysten joukolle, eli varsin erilaisista elinvoimateoista.

Avaimet on numeroitu, mutta ne ovat kaikki samanarvoisia.

1. ja 2. Anna Alastalo ja Riina Immaisi: Tehokaksikko Paimion lähiruokarengas-Rekon takaa. Paimion Reko on yksi Suomen parhaiten toimivimmista ringeistä yli 2500 ryhmäläisen voimin. Anna Ja Riina ovat tuttuja myös erilaisten tapahtumien taustalta. Tällaisten puuhaihmisten voimin juttu lähiruoan ympärillä sen kuin kasvaa!

3. Ulla-Maija Alitalo : Pitkän linjan paimiolainen tehopakkaus. Ulla-Maija sai aikaan paljon vuosina 2013-2014 toimiessaan Paimion Yrittäjien puheenjohtajana. Tuolloin hiukan lamaannukseen vaipunut yhdistys sai hyvän alkulähdön aktiivisuuden kasvulle. Paikallisten yrittäjien kanssa yhdessä järjestetyt tempaukset ovat edelleen Ulla-Maijan arkea mm. muotinäytöksistä erilaisiin myyjäisiin. Myös jo perinteisissä Paimion joulumarkkinoissa Ulla-Maija oli aikanaan alkuun panevana voimana.

4. Ansion Sementtivalimo Oy : Tänä vuonna 70-vuotissynttäreitä viettävä perheyritys, jonka kasvua ei ole lähestynyt eläkeikä hillinnyt, vaan pikemminkin päinvastoin. Menestyvät yritykset ovat yhdeltä kantilta katsottuna merkittäviä elinvoiman luojia. Kun yritys työllistää yli sata henkilöä, sillä on merkitystä todella monen perheen elämään ja se luo merkittävästi omalla toiminnallaan kaupunkiin elinvoimaa suoraan ja välillisesti.

5. Irmelin Isokoski : Aikuisten Olohuoneen perustaja ja voimanainen, joka on saanut aikaan ison aikuisten ihmisten verkoston, jossa tapahtuu monenlaista, koetaan yhdessä erilaisia retkiä ja keskusteluita ja löydetään ystäviä.

6. Jokelan Koulun vanhempainyhdistys : Aktiivinen yhdistys, joka on monessa mukana järjestäen teatteriesityksiä, musiikkia aikuisille, discoja lapsille. On mahdollistamassa
hyväntekeväisyyskeräyksiä.

7. Teija Ketola : Rohkeuden ja periksiantamattomuuden esimerkki. Eläkeputken haikailun sijaan Teija perusti Paimioon paljon kaivatun kenkäkaupan. Teija on aktivoinut myös muita yrittäjiä erilaisiin tempauksiin, joista asiakkaat ovat saanet nauttia. Nykyisin, kun yksi keskusteluiden paikka on some, hän on siellä erinomainen keskusteluiden aloittaja. On upeaa seurata miten virkeää keskustelua eri aiheista hän saa aikaan, ja miten iso joukko niihin osallistuu.

8. Kunnallislehti: Ajassa mukana vireästi elävä paikallislehtemme, joka mahdollistaa valtavan määrän kaupunkimme elinvoimaan liittyvää viestintää. Lehti lähtee innolla mukaan erilaisiin projekteihin ja järjestää myös itse tempauksia niin lehdessä, netissä kuin livenäkin.

9. Juha Käkönen : Elinvoima on myös mahdollistamista. Taustalla tapahtuu usein asioita, jotka eivät niin sanotusti näy suurelle yleisölle, mutta ilman niitä ei tapahtuisi sitä näkyvää työtä. Kairankulma julistautui tänä vuonna paimiolaiseksi kauppakeskukseksi. Sitä ennen kiinteistön omistaja vaihtui. Juha on omistajana ollut pienyrittäjien ideoiden tukena ja mahdollistanut muutoksia sekä Kairankulmassa, että sen viereisessä kiinteistössä. Juhan toimesta myös Paimion asumisvaihtoehtojen valikoima on kasvanut upeilla paritaloilla Oinilassa.

10. ja 11. Laura Niskanen ja Tiina Virtanen : Touhunaiset useiden pop up-kahviloiden, ravintoloiden ja joulukauppojen takana. Unelmia on monenlaisia. On upeaa, että näiden naisten unelmia ovat olleet ja toivottavasti on myös jatkossa järjestää kaupunkilaisille pitkin vuotta ilahduttavia, sympaattisia ja yllättäviä pop up-tapahtumia. Seuraavaa cafe Omppulan ja Tallin joulupuotia jo odotellessa.

12. Merita Seppälä: Tunteja laskematon kulttuurin ja erityisesti teatterin moniosaaja. Merita mahdollistaa kerta toisensa jälkeen isoille yleisöille elämyksiä ollessaan itse lavalla tai missä tahansa kohtaa isoja ja pieniä projekteja, isojen aikuisten tai pienten lasten ympäröimänä.

13. Sportia Santala : Kaupunkimme ytimessä toimiva yritys, jonka palvelun korkeaan laatuun voi luottaa. Liike yllättää ensikertalaisen valikoimallaan ja yllättää ja pelastaa se vanhan tutunkin asiakkaan. Liikkeen joustavasta palvelusta on valtavat määrät esimerkkejä paimiolaisten mielissä. Santala on myös aktiivisesti mukana ja tekijänä siellä, missä tapahtuu on kyse sitten muotinäytöksestä, pihatapahtumista tai jalkapallotapahtumista.

14. Sukselan Kyläyhdistys : Yhdistys pitää yllä vireää kylätoimintaa, komeasta kyläkoulusta huolehtiminen on aikaansaannos, josta me kaikki pääsemme nauttimaan tarvitessamme kodikasta juhla- kokous- tai tapahtumatilaa. Yhdistys järjestää myös mahtavat jokavuotiset markkinat syksyisin.

15. Teemu Taskinen: Paimion monipuolinen seura- ja yhdistystoiminta pitää ihmiset liikkeessä. Mitään ei tapahdu ilman aktiivisia ihmisiä. Teemu on Paimion Hakan aina positiivinen ja väsymätön urheilun ammattilainen, joka tekee valtavan työn huolehtiessaan pelaajista. Hän saa harjoituksillaan ja valmennusotteellaan paikkakunnalla asuvat ja jo pois muuttaneetkin pelaajat palaamaan yhteen.

16. Katja Tiittanen : Ihailtava ja monipuolinen talkoonainen. Katja on mm. Paimion Pesiksen perustajia ja seuran isoimpia voimavaroja seuratyössä. Hän on ollut myös Kriivarin koulun vanhempainyhdistyksen monien tapahtumien organisaattori vuosien ajan. Jostain aikaa riittää vielä kesäteatterin puffettiinkin.

 

SunPaimio tapahtumassa esittäytyi myös reilut parikymmentä eri toimijaa. Tapahtumassa jaettiin toistasataa ämpäriä täynnä näiden toimijoiden esittelymateriaalia.

Illan aluksi elinkeinojohtaja Mika Ingi esitteli SunPaimio sivustoa ja selvensi yleisölle, mitä kaupungin elinkeinotoimet tällä erää ovat. Rennosti esiintynyt Ingi totesi olevansa työssä ainoa virallinen resurssi, mutta nimesi työkavereikseen kaikki paimiolaiset.

– Kukaan muu kuin paimiolaiset ei aja meidän etua, totesi hän muistuttaessaan siitä, että Paimio on seutukaupunkitutkimuksissa aivan omaa luokkaansa siinä, että paimiolaiset tykkäävät kotikaupungistaan. Pitovoimaa on, mutta imuvoimaa ei sitten ollenkaan yhtä hyvin, sillä Paimion erinomaisuus ja ehkä myös elinvoimaisuus pidetään omana tietona.

Kaupungin elinkeinotyötä Ingi tekee siltä pohjalta, että Paimion tunnettuutta on edistettävä sijoittajien ja hyviä liikenneyhteyksiä arvostavien, uusista toimintamahdollisuuksista ja avauksista kiinnostuneiden yrittäjien suuntaan.

Elinkeinojohtajan muutama vuosi sitten ideoima sijoittajatapahtuma Paimion Leijonanluola toteutuu sekin jälleen marraskuussa. Se on selkeästi nostanut Paimion näkyvyyttä ja mahdollisuuksia löytää sijoittajavoimaa erilaisiin toimiin, sillä esimerkiksi viime vuonna sijoittajatapahtumassa oli edustettuna peräti kahden miljardin euron pääomat.

Paimion uudet ja yllättävät markkinointivideot saivat ensiesityksen ja kutkuttivat nauruhermoja Paimio-salissa. Tilaisuudessa oli kaikenkaikkiaan rento tunnelma.

Kari Paanasen toteuttamat Paimio-videot hykerryttivät yleisöä ja niin myös kuvat, joita hän näytti kuvausten “takaa”. Osa videoilla esiintyneistä paimiolaisista osallistui illan tapahtumaan.