Talvisota ja sen pitkä, synkkä varjo – Paimion Karjalaseura tarjoilee tänäkin syksynä korkeatasoisen luentosarjan

0
Karjalaista väkeä lehmineen ja vasikoineen evakkotiellä vuoden 1939 alkutalven päivinä. SA-Kuva.

Paimion Karjalaseura on viime vuosina kunnostautunut oman perustyönsä ohessa mainioiden luentosarjojen järjestäjänä. Paimiolaiset saavat nauttia Karjalaseuran asiantuntevista ja ajankohtaisista luennoista myös alkaneena syksynä.

Tällä kertaa luentokokonaisuuden yleisotsakkeena on Talvisota ja evakkoon lähtö 80 vuotta . Luennoitsijoita on kolme:

Ville Kivimäki, Tieto-Finlandia -palkinnon vuonna 2013 saanut historiantutkija ja filosofian tohtori.

Pirkko Kanervo, filosofian tohtori, joka kuuluu Karjalani, maani ja maailmani -artikkelikokoelman kirjoittajiin

Hannu Himanen, emeritus suurlähettiläs, joka julkaisi vuonna 2017 paljon huomiota herättäneen kirjan Länttä vai itää – Suomi ja geopolitiikan paluu. Himanen eläköityi runsaat kaksi vuotta sitten Suomen Moskovan suurlähettilään virasta.

Lisäksi syksyn ohjelmakokonaisuuteen sisältyy runo- ja musiikkiesitys Evakkoon! jossa evakkotaipaleen tunnelmissa liikkuvat Marjatta Järvinen (lausunta), Tuija Saura (yksinlaulu) ja Iina Kivimäki (piano). Marjatta Järvisen koostamassa esityksessä soljuvat säkeiden ja sävelten virrassa faktatieto, kokemukset ja vahvat tunteet.

Paimion Karjalaseuran varapuheenjohtaja Arja Kulmala arvioi, että talvisodan alkaminen on kokemuksena vaikuttanut luultavasti kaikkein eniten Karjalassa asuneisiin ja sieltä evakkotielle lähteneisiin suomalaisiin.

– Moni kokee, että on ollut evakossa talvisodan alkamisesta saakka. Se on yksi syy siihen, miksi Paimiossakin luennoidaan tänä syksynä 80 vuoden takaisista asioista, Kulmala toteaa.

– Talvisota oli karjalaisille valtava, järisyttävä tapahtuma. Karjalaisten muistoissa elää nimenomaan talvisotaa edeltävä Karjala, jolloin kaikki oli vielä hyvin. Talvisodan syttymisen jälkeen oltiin enemmän tai vähemmän poikkeustilanteessa, vaikka Karjalaan hetkeksi palattiinkin.

Kulmala uskoo, että muistelu ja asioiden käsitteleminen tuo lohtua.

– Mutta on karjalaisten joukossa heitäkin, jotka haluavat unohtaa koko jutun. Niin kipeää se tekee vieläkin.

Ville Kivimäki avaa Paimion Karjalaseuran syksyn luentosarjan ensi maanantaina kello 18 luennollaan Väkivallan vuodet 1939-1945: sodan kokemus- ja tunnehistoriaa.

Kivimäki on tutkinut paitsi sotavuosia myös sodanjälkeistä aikaa; esimerkiksi rauhaan paluun, sotapainajaisten ja mentaalisen jälleenrakennuksen näkökulmista.

PERTTU HEMMINKI