Tarkenna katseesi

0
Näyttelyä pystytettiin perjantaina Paimion kaupungintalolla iloisin ilmein. Neljän eri Pohjoismaan kuvataiteilijat Susanne Thea (vas.), Petter Solberg, Teija Lehto ja Mats Lindh ovat tapaamisten myötä tulleet vähin erin hyviksi ystäviksi. Keskinäinen jutustelu sujuu enimmäkseen ruotsiksi ja englanniksi. Taiteilijanelikko on yhtä mieltä siitä, ettei maisema ole pelkästään sellaista, jota katsellaan ikkunasta ja missä kävellään. - Mikä tahansa, vaikkapa arkipäiväinen tiskaamistapahtuma, voi olla maisema. Riippuu siitä, miten asioita katsoo, sanoi Susanne Thea.

PAIMIO

Pohjoismaisen kuvataiteen ystävien kannattaa tänään tiistaina illansuussa suunnata askeleensa Paimion kaupungintalolle, missä on syyskuun ajan esillä neljän pohjoismaalaisen taiteilijan yhteisnäyttely.

Näyttely järjestetään teemalla Imaginary Landscape – Kuvitteellinen maisema . Tänään kello 17.30 alkaen yksi näyttelyn taiteilijoista – paimiolainen graafikko Teija Lehto – esittelee Pohjola-Norden -toimintaan liittyvää hanketta ja samalla näyttelyn teoskirjoa. Kyseessä on kaupungintalon näyttelyparvella järjestettävä avoin yleisötilaisuus.

Ansioitunut

nelikko

Alunperin ajatuksen yhteisnäyttelystä esitti kuvataiteilija Susanne Thea Tanskan Korsøristä. Hanke sai nopeasti siivet alleen, ja mukaan kutsuttiin kuvataiteilija kustakin Korsørin pohjoismaisesta ystävyyskunnasta: Mats Lindh Ruotsin Hässleholmista, (akvarelli, öljyvärimaalaus), Petter Solberg, Norjan Kristiansandista (installaatiot, mediataide) ja Teija Lehto (grafiikka) kotoisesta Paimiostamme.

Susanne Thea (grafiikka, maalaukset, veistokset, installaatiot) edustaa siis Tanskan Korsøriä.

Kyseessä on kokenut ja ansioitunut nelikko. Thea on kouluttautunut kuvataiteilijaksi Australiassa ja Tanskassa. Hänen töitään on taidemuseoissa eri puolilla maailmaa, muun muassa Bayeux’ssa, Bristolissa, Dublinissa, Houstonissa, Trelleborgissa ja Fidzi-saarilla.

Ruotsalainen Lindh on käynyt Gerlesborgin taidekoulun ja opiskellut grafiikkaa Malmön taideakatemiassa. Hänen töitään on ollut esillä paitsi pohjoismaisissa näyttelyissä myös Portugalissa ja Rockfordin kansainvälisessä biennaalissa.

Myös norjalaisen Solbergin kohdalla taiteentekemisen kirjo on laaja ja ote kansainvälinen. Hän on valmistunut Edinburgh College of Art’sta ja osallistunut näyttelyihin muun muassa Pohjoismaissa ja Saksassa. Solberg kertoo tekevänsä taidetta mieluummin sarjoissa kuin yksittäisinä teoksina.

Teija Lehtoa ei tarvitse Peimarissa liiemmälti esitellä, mutta kerrattakoon, että hän on työskennellyt taidegraafikkona 20 vuotta ja keskittynyt puupiirrostekniikkaan ja asetelmataiteeseen. Lehdon teoksia on muun muassa Amos Anderssonin taidemuseon, Turun ja Salon taidemuseoiden. Suomen valtion, eduskunnan ja Turun kaupungin kokoelmissa.

”Maisemaan voi

mennä sisään”

Taiteilijat kokoontuivat viime vuoden huhtikuussa Korsøriin Tanskaan aloitustapaamiseen, jossa päätettiin muun muassa yhteisnäyttelyn teemasta ja nimestä. Taiteilijat ovat viime vuoden aikana työstäneet itsenäisesti teoksiaan.

Näyttely ripustettiin ensimmäiseksi Korsøriin, mistä se tämän vuoden tammikuussa siirtyi Ruotsin Hässleholmiin. Paimiosta näyttelyn matka jatkuu Norjaan myöhemmin syksyllä.

Pohjoismaita kiertävä näyttely liittyy Pohjola-Nordenin 100-vuotisjuhlavuoteen.

Taitelijat ovat lähestyneet yhteistä teemaa omista näkökulmistaan. Teijo Lehto kuvaa omaa lähestymistapaansa seuraavasti:

– Maisema on tila, johon voi mennä sisään. Kokemus maisemasta voi laajeta avaruudelliseksi tai se voi kutistua mikroskooppiseksi. Elämä on koko ajan liikkumista eritasoisten maisemien välillä.

– Itse löydän teoksiini maisemat kun tarkennan katseeni lähelle. Arkiseen asetelmaan sisältyy maisema, oma pieni todellisuus, johon voi sukeltaa. Tavallinen, satunnainen laajenee, saa syvempiä merkityksiä ja muodostuu vertauskuvaksi mielenmaisemalle, Lehto pohtii.