Uusi majakkaelokuva näytetään Paimiosalissa lauantaina

0
Märketin majakan valokaan ei estänyt kymmeniä laivoja ajamasta karille Ahvenanmeren vaarallisilla vesillä. Vasta toisen maailmansodan jälkeen tilanne parani.

Suomen Majakkaseuran perinteinen elokuvakiertue saapuu Paimioon. Seura esittää uuden elokuvansa Haaksirikkojen Märket lauantaina Paimiosalissa.

Märketin majakan merialue Suomen ja Ruotsin rajalla Ahvenanmerellä koitui noin sadan vuoden aikana kymmenien alusten tuhoksi ja lukuisten merimiesten surmaksi. Uusi elokuva kertoo tarkemmin viiden laivan surullisen tarinan. Laivoista neljä katosi, mutta nyt kaikki ovat löytyneet. Viimeisin löydös tehtiin tänä vuonna. Osan laivojen tarina tunnetaan, mutta osa on yhä mysteeri.

Majakkaseura on saanut elokuvaan tuoretta sukelluskuvaa muun muassa majakkalaiva Storbrottenista, joka upposi vuonna 1922 sekä rahtilaiva Irmasta, joka katosi vuonna 1968 ja löytyi vasta tänä vuonna uponneena.

Majakkaseuran elokuva kertoo vedenalaiskuvin myös englantilaisen Belliverin katoamisesta ja neuvostoliittoisen sukellusvene S-2:n tuhosta.

Haaksirikkoja kommentoivat merikapteeni Seppo Laurell, kirjailija Jan Andersson ja entinen majakanvartija KEE Eriksson.

– Odotamme uudelle elokuvallemme jopa suurempaa kiiinnostusta kuin viimevuotiselle Bengtskärin tarinalle. Elokuvallemme on olemassa monta kohderyhmää, majakkaharrastajien lisäksi sukeltajat ja meriarkeologian ystävät, elokuvan tuottaja Pekka Väisänen Majakkaseurasta kertoo.

Noin 45 minuutin pituinen elokuva nähdään Paimiosalissa lauantaina 28. syyskuuta kello 12.15. Elokuvaan on vapaa pääsy. Majakkaseura järjestää samalla tuotemyyjäiset toiminta tueksi. Myyntituloja käytetään muun muassa Märketin majakan kunnostukseen.