Verkko-ostamisen helppous verottaa paikallisia yrittäjiä

0

Ihmiset ovat vähentäneet perinteisissä kivijalkaliikkeissä asioimista. Tuntuu, että netissä klikkailu kotoa käsin on turvallisempaa ja helpompaa kuin mennä liikkeestä toiseen hintoja vertailemaan saati sitten puhumaan oikean ihmisen kanssa. Ties vaikka myyjä kysyisi, että etsitkö liikkeestä jotain tiettyä.

Katselin kauhulla sosiaalisen median videota, jossa tuntemani henkilö iloitsi heittävänsä kuusi säkkiä vaatetta roskiin ja ostavansa uutta syysvaatetta tilalle. Olisi edes laittanut hyväntekeväisyyteen!

Kierrätys verkossa onkin yhä suositumpi tapa hankkiutua eroon vanhasta tavarasta. Tosin sinun täytyy olla lännen nopein hiirikäden klikkaaja, jos haluat ehtiä varata vaikka ruokapöydän Facebookin roskalava-ryhmästä. Kierrätyskulttuurissa on silti puolensa. Tuote elää elinkaarensa loppuun uuden käyttäjän käsissä, eikä tuotteesta luopunut jää tuntemaan huonoa omatuntoa.

Ostamisen helppoudella netissä on myös negatiivinen kääntöpuoli, kun pienet kivijalkaliikkeet kärvistelevät ja yrittävät pysytellä katukuvassa.

Harva tulee ajatelleeksi, että netistä ostettu vaate-erä on myös lennätetty Suomeen rahtina. Usein käy myös niin, etteivät kaikki netissä tilatut vaatteet ole mieluisia, vaan ne palautetaan, ja vaatteita lennätetään takaisin kohdemaahansa. Nettiostaminen ei yllättäen olekaan ympäristöystävällinen valinta, vaan se tuottaakin huomaamattomia ilmastopäästöjä. Lennättäminen koskee niin vaatteita kuin muita tuotteita.

Kotimaiset pitkän historian yritykset menevät konkurssiin, kun rahavirtaa ei ole tarpeeksi ihmisten viilatessa korttiaan ulkomaisilla verkkokaupoilla. Tuoreessa muistissa on yhä tapaus, joka kävi Aino- ja Reino -tossujen tehtaalla. Vasta kun media kertoi, että viimeistä erää viedään, heräsivät kuluttajat toimiin.

SunPaimio on tämän hetken loistava esimerkki yrityksestä nostaa paikallista esille. Paimiota esittelevät uudet videot ovat mitä parhain myyntipuhe suunnata tänne ostoksille, syömään ja nauttimaan liikunnasta sekä kulttuurista. Tuntuu siltä, että Paimiossa on vihdoin saatu nostettua esille määrätietoinen me-henki yrittäjien, paikallisten tekijöiden, Paimion puolestapuhujien ja kaupungin kesken. Samaa kieltä kertovat kunnianosoituksina jaetut Paimion avaimet.

Ina Virtanen