Liikehdintää pienen eduksi

0

Niemenkulmalla herännyt vastustus koulun lakkautusuhkaa kohtaan on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun jokin julkisen hallinnon asia koetaan vääräksi ja suorastaan epäreiluksi. Vanhemmat Piikkiössä eivät toki vielä uhoa koululakolla tai muilla näyttävillä toimilla, vaan uskovat järkipuheen ja kysymysten voimaan. Kieltämättä vanhempien havainnot ovatkin perusteltuja, kun he ihmettelevät miten lakkautusuhan alle on joutunut Kaarinassa juuri se koulu, jossa oppilaskustannukset ovat tiettävästi kaupungin kouluista edullisimmat.

Voi kysyä varmasti niinkin, miksi rikkoa sitä, mikä on kunnossa?

Niemenkulmassa oppilas maksaa kaupungille noin 5000 euroa vuodessa kun muissa kouluissa kustannus on lähempänä tai jopa yli 7000 euroa. Tätä vasten ei oikeastaan voi nähdä, mikä taloudellinen peruste 60 000 euron säästö oikein on. Jos ja kun koulun nykyiset oppilaat sijoitettaisiin Piikkiön yhtenäiskouluun, oppilaskohtainen kustannus on heti aivan toista luokkaa. Osalle näistä oppilaista on myös järjestettävä koulukuljetus, joka sekin maksaa lisää.

Entä jos ja kun Piikkiön Yhtenäiskoulussa käynnistyy lähivuosina remontti, josta jonkinlaisia suunnitelmiakin on tiettävästi tekeillä? Laitetaanko osa oppilaista jonnekin vuokrattuun parakkiin? Näitäkin seikkoja Niemenkulman kupeessa nyt kummastellaan.

Kieltämättä hämmentävä on myös se ajatus, joka on jo noussut esiin. Epäilys siitä, että Niemenkulmaa ajetaan alas poliittisin perustein, koska kyläkoulussa olosuhteet ovat siellä oleville oppilaille ikäänkuin liiankin hyvät? Pienessä koulussa kaikki tuntevat toisensa ja pienissä opetusryhmissä löytyy yksilöllisyyttä ja sopua. Koulukiusaaminen ilmiönä on käytännössä vieras. Sarkasti voisi todeta, että liian hyväähän se tavallaan on maassa, jossa koulukiusaaminen on isolle osalle koululaisia päivittäistä arkea.

Ja juuri lauantaina opetusministeri Li Andersson kertoi, miten opetusministeriö taas kerran halua puuttua koulukiusaamiseen. Oppilashuoltoon on luvassa miljoonaresursseja, ja tarkoitus on parantaa oppilashuoltoa. Itse asiassa luvassa on mitoitukset koulukuraattoreille ja -psykologeille aivan vanhusten hoidon tapaan.

Tottahan se on, että koulukiusaaminen on vahingollista, jättää pitkät jäljet ja ongelmien korjaaminen maksaa välillisesti paljon. Kiusaamisen vastaisista toimista on puhuttu koreasti pitkään, mutta silti kiusaaminen on, paitsi edelleen laajeneva ilmiö, myös kallis ratkaistava. Ja valitettavasti se liittyy voimakkaasti isoihin yksiköihin, ei tällaisiin Niemenkulman kaltaisiin pikkukouluihin.

Käyköhän tässä jossain kohden niin, että hallinnossa hoksataan, miten toimivia pienemmät yksiköt olivatkin?

Taina Tukia