Huolestuttaako sinua miten muistat asioita?Ota yhteyttä muistihoitajaan

0
Muistihoitaja Salla Miesvirran päätoimipiste on Paimion terveyskeskuksessa, mutta hän pitää vastaanottoa Sauvossakin kerran viikossa.
Stressi, kiire, työpaineet, huonot yöunet. Ongelmalliset ihmissuhteet, mieliala maassa. Kalenteri tupaten täynnä…

Muistiterveys voi pätkiä monesta syystä, mutta jos tuntuu, että muistamattomuus huolestuttaa, voi hakeutua Paimion-Sauvon terveyskeskuksen muistihoitajan vastaanotolle. Terveyskeskuksessa toimii muistipolku, eli muistipotilaille ja heidän läheisilleen rakennettu toimintamalli. Näin halutaan varmistaa hoidon jatkuvuus.

– En käännytä ketään ovelta. Voimme käydä yhdessä läpi huolen aiheet, elämäntilanteeseen, ihmissuhteisiin, uneen ja liikuntaan liittyvät seikat. Kun lähden parantamaan ihmisen hyvinvointia, niin ensimmäiseksi tsekkaan ruokavalion kuntoon, sanoo muistihoitaja Salla Miesvirta.

Kun käydään läpi henkilön arkea kuormittavia asioita, mietitään voisiko jotain tehdä toisella tavalla. Auttaisiko arjen organisointi löytämään riittävästi aikaa levolle ja unelle?

Muistihoitajan vastaanotolla muistia testataan kuvien, luetteloinnin ja erilaisten tehtävien avulla. Katsotaan miten testattava on orientoitunut aikaan ja paikkaan, tunnistaa ja laskee, käyttää sanoja, miten ajatus ja käsi pelaavat yhteen. Testiin kuluun yleensä noin 1,5 tuntia, kiirettä ei ole.

Testin tulosten perusteella voidaan määrätä tarvittaessa erilaisia jatkotutkimuksia. Diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekee aina lääkäri.

Miesvirta kertoo, että joskus omaisilla on suuri huoli läheisen muistamattomuudesta, mutta testattava voikin selvitä testistä koulutustaustansa ja elämänkokemuksen avulla kohtalaisen hyvin. Tunnistetaan nähtävyyksiä ja harvinaisia eläimiä, kun on nähty ne vaikkapa matkoilla. Silloin on hyvä, että omaiset vastaavat muistikyselyyn ja kertovat havainnoistaan hoitajalle.

– On aina parempi lähteä selvittämään asiaa kuin kantaa huolta. Lääkäri voi ohjata minun luokseni, omaiset voivat ottaa yhteyttä ja myös itse voi ottaa yhteyttä, kannustaa Salla Miesvirta.

Moni mieltää, että muistisairaus on ikääntyneiden vaiva, mutta muistisairaudet ovat yleistymässä ja sairaus voi ilmetä nuoruusiässäkin. Työikäisten muistisairaiden määrä on myös kasvussa ja sairauksien kirjo on laaja. Tutuimpia muistisairauksia ovat Alzheimerin tauti ja verisuoniperäinen muistisairaus, Levyn kappaleen tauti ja otsa-ohimolohkorappeuma. Parkinsonin ja Huntingtonin taudeissa muistioireet ovat osa taudinkuvaa.

Elintavat huoltavat muistia

Muistisairauksien taustalla voi olla geeniperimä, mutta muistisairauden ennaltaehkäisemisessä ja hoidossa terveelliset elämäntavat ovat isossa roolissa. Monipuolinen ruokavalio ja liikunta, varsinkin ryhmäliikunta on terveellistä, henkinen ja sosiaalinen aktiivisuus aina myönteistä. Valtimotautien riskitekijät, eli verenpaineen ja kolesterolin hyvä hoito on myös muistisairauksien ennaltaehkäisyä. Päätä pitää varjella vammoilta ja liialliselta alkoholin käytöltä.

Muistihoitaja Salla Miesvirran työpäiviin kuuluu tutkimuksia, kohtaamisia, muistineuvolaa, omaisten ja läheisten ohjausta ja monenlaista yhteistyötä. Paimiossa ja Sauvossa kaikki yli 68-vuotiaat kutsutaan seniorineuvolaan. Sen piiriin kuuluvat yli 65-vuotiaat, jotka eivät ole säännöllisen hoidon piirissä. Heidän tilanteitaan katsotaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Miesvirran työsarkaan kuuluvat myös omaishoitajien terveystarkastukset.

– Muistiasiakkaan tarvitsemat palvelut on koottu uuteen esitteeseen, jota saa terveyskeskuksesta. Esite on myös terveyskeskuksen nettisivuilla.

Huolehdi muistista

pidä kiinni kavereista

liiku aina kun mahdollista

kypärä suojaa vauhtilajeissa

ruokapöydässä marjoja, kasviksia, vihanneksia ja kasvisrasvoja päivittäin, kalaa kaksi kertaa viikossa kalaa, vähennä kaloreita.

käytä alkoholia harkiten

savuttomuus on hyvästä

aivot rakastavat unta

hillitse työstä aiheutuvaa stressiä