Ikäihmisille etsitään lukulähettejä

0
Sari Saarelan mukaan lukulähettiläät ovat kokeneet hyviksi ”jäänsärkijöiksi” esimerkiksi huumoriteokset.

Kaarinan kirjasto etsii vapaaehtoisia, jotka käyvät esimerkiksi palvelutaloissa lukemassa sellaisille ikäihmisille, jotka eivät enää itse pysty tulemaan kirjastoon tai lukemaan. Lukulähetiksi haluaville järjestetään info-tilaisuuksia Kaarinan pääkirjastossa noin kerran kuussa.

– Infoon tuleminen ei sido vielä mihinkään, sanoo kirjastonhoitaja-suunnittelija Sari Saarela.

Hän järjestää infotilaisuudet ja koordinoi lukulähettitoimintaa yhdessä kaupungin hyvinvointikoordinaattorin Hanna Inkeroisen kanssa.

– Hanna ”törmäyttää” lukulähetit ja sellaisia kaipaavat, Saarela kertoo työnjaosta.

Vapaaehtoistoiminnan säännöin

Kaarinan ensimmäiset lukulähetit aloittivat syksyllä 2018. Tällä hetkellä heitä on kahdeksan. Lisää tarvittaisiin nyt Piikkiön puolelle, Piikkiökotiin.

– Lukulähetit toimivat Kaarinan kaupungin omissa ikäihmisten hoivayksiköissä. Toimintaa ei ole toistaiseksi viety yksityisiin laitoksiin, ei myöskään yksityiskoteihin, vaikka sellaisiakin pyyntöjä on tullut, Saarela kertoo.

Kotonaan asuville ikäihmisille aletaan hakea lukulähettejä paikallisten yhdistysten piiristä. Tunnusteluja on jo tehty SPR:n suuntaan, jolla on ennestään ystävätoimintaa.

– Mitään ”villejä” lukulähettejä ei voi olla. Meidän lukulähettiemme tiedot ovat kirjoissa ja kansissa, ja heidät tunnistaa rintapielen nimikyltistä. Lukulähettejä koskevat samat säännöt kuin muutakin vapaaehtoistoimintaa, esimerkiksi ehdoton luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus.

Kussakin ikäihmisten yksikössä on lukulähettejä varten nimetty yhteyshenkilö. Paikallisesti sovitaan, luetaanko yhdelle ihmiselle vai isommalle ryhmälle, mihin aikaan ja kuinka usein.

– Toivomus on, että lukulähetit sitoutuisivat toimintaan pidemmäksi aikaa, jotta lukijana olisi sama tuttu ja turvallinen henkilö.

Ei vain lukemista vaan kohtaamista

Lukulähetit ovat saaneet positiivista palautetta, ja he itse ovat kokeneet toimintansa palkitsevana. Lukeminen on helppo tapa tuottaa iloa ikäihmisille.

– Vähintään yhtä tärkeää kuin lukeminen, on kohtaaminen. Lukulähetti tuo tuulahduksen ulkomaailmasta ja auttaa ikäihmistä pysymään ajassa kiinni, Sari Saarela sanoo.

Lukulähetti toki lukee, mutta luettu on ennemminkin ”täky” keskustelulle. Saarelalta saa vinkkejä ja päivittyvän lukulistan, mitä kannattaa lukea.

– Hyviä ”jäänsärkijöitä” ovat esimerkiksi paikallishistoriat, kaskukirjat, nimikirjat, eläinkirjat ja Mielensäpahoittajat. Niistä kirpoaa keskustelua, ja aletaan muistella omia kokemuksia.

Saarela myös huomauttaa, että mitä huonommassa kunnossa asukas on, sitä lyhyemmistä tarinoista kannattaa lähteä liikkeelle.

– Kannattaa miettiä myös suunnitelma B, jos luettu aihe ei kiinnostakaan. Silloin voi lukea vaikka päivän lehteä.

Seuraava Lukulähetti-info Kaarinan pääkirjastossa 7.11. klo 17.30.