”Jospa joku laulu voisi vastakin jäädä elämään” – Petri Laaksonen juhlakiertueella Paimiossa

0

Sauvosta kotoisin oleva laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen ei ehkä kuulu suomalaisen musiikin kaikkein kirkkaimpaan tähtikaartiin, mutta ei hän sieltä kovin kaukanakaan ole. Laaksosella on takanaan neljännesvuosisadan mittainen ura laulajana. Myytyjä levyjä on kunnioitettavat 250 000 kappaletta.

Paimion Iskun talolla kuullaan tulevana lauantaina Petri Laaksosen ”Täällä Pohjantähden alla” 25-vuotisjuhlakonsertti. Luvassa on mielenkiintoinen läpileikkaus Laaksosen parikymmentä äänilevyä ja satoja sävellyksiä kattavalta uralta.

Kahden kuukauden mittainen noin 30 konsertin kiertue on yli viisikymppiselle Laaksoselle kova voimainponnistus, mutta motivaation ja innostuksen puutteeseen homma ei tule kaatumaan.

– Koen olevani ennen kaikkea live-esiintyjä, joten todella mielelläni olen ottanut tämän haasteen vastaan. Takana on pitkä suunnitteluvaihe, mittavat järjestelyt ja paljon harjoittelua, mutta kun pohjatyö on tehty hyvin, niin reissulle on mukava lähteä.

– Tämä on juhlavuosi ja yritämme kiertää Lappia lukuun ottamatta koko maan.

Laaksosen ura esiintyjänä on pitkä ja menestyksekäs, mutta vielä sitäkin pitemmän uran hän on tehnyt säveltäjänä. Laaksosen debytoi säveltäjänä jo vuonna 1985, jolloin Sonja Lumme voitti Suomen euroviisukarsinnat Laaksosen sävelmällä ”Eläköön elämä” . Vuonna 1987 Laaksonen voitti Eurovision laulukilpailun Suomen karsinnat Virve Rostin esittämällä ”Sata salamaa” -kappaleella.

Ensimmäisen albuminsa ”Täällä Pohjantähden alla” Laaksonen julkaisi vuonna 1994. Albumi myi kultaa ja platinaa, ja levyn nimikkosävelmästä on muodostunut kestävä ja merkittävä virstapaalu hänen urallaan.

– Vuosien aikana laulu on saanut siivet alleen niin, että olen saanut esittää sitä mitä erilaisimmissa juhlissa ja tilaisuuksissa, muun muassa kaikille tänä aikana virassa olleille presidenteille, Laaksonen kertoo.

– Tekstin lauluun kirjoitti Turkka Mali lukioikäisenä. Hänen sinikantisessa vihossaan laulu ehti piileskellä vuosikausia ennen levyttämistä.

Laaksosella on opettajan koulutus. Hän valmistui Turun yliopistosta kasvatustieteiden kandidaatiksi vuonna 1986. Musiikkia hän opiskeli aluksi Paimion musiikkiopistossa, myöhemmin Turun ja Helsingin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemiassa. Työuransa hän aloitti Helsingin Laajasalon yläasteen ja lukion musiikinopettajana vuonna 1987, mutta siirtyi vapaaksi laulajaksi ja säveltäjäksi seitsemän vuotta myöhemmin.

– En osannut 25 vuotta sitten edes haaveilla ammatin vaihdosta opettajasta päätoimiseksi esiintyjäksi, jolla olisi mahdollisuus julkaista yli kaksikymmentä levyä, Laaksonen sanoo.

– Haluan olla uskollinen nuoruuteni näylle ja säveltää ja laulaa melodisia ja koskettavia lauluja tämän juhlakiertueen jälkeenkin. Jospa joku laulu voisi vastakin jäädä elämään ihmisten muistiin.